Gazprom amână tăierea gazelor în Republica Moldova. Până vineri, guvernul de la Chișinău trebuie să achite toate datoriile

Data publicării:
lucrator gazprom si conducte de gaze pe fundal
Foto: Profimedia Images

Gazprom a anunţat, miercuri, că acceptă să nu suspende aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova până vineri, când autorităţile de la Chişinău au promis că vor achita integral datoria față de compania rusă, potrivit Reuters.

„Guvernul moldovean a cerut Gazprom să nu întrerupă aprovizionarea cu gaze începând de astăzi. În acelaşi timp, partea moldoveană a recunoscut pe deplin legitimitatea acţiunilor Gazprom şi a promis să efectueze integral plăţile curente până vineri, 26 noiembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei ruse de gaze, Serghei Kuprianov.

„În mod excepţional, dând dovada de bunăvoinţă şi cunoscând situaţia dificilă cu care s-ar putea confrunta în acest caz cetăţenii Moldovei, Gazprom a fost de acord” să prelungească termenul limită până vineri, a declarat Kuprianov, adăugând că gigantul rus mizează că, pe viitor, Republica Moldova îşi va respecta cu stricteţe toate obligaţiile şi îşi va achita la termen facturile.

Republica Moldova s-a adresat către Gazprom cu o solicitare de a nu sista livrarea gazelor naturale, promiţând că va achita până la data de 26 noiembrie plata pentru gazul consumat în perioada octombrie-noiembrie, relatează Deschide.md, potrivit Agerpres.

Concernul rus anunţase luni autorităţile de la Chişinău despre sistarea livrării de gaze naturale în cazul în care, în decurs de 48 de ore, nu va primi plata datorată pentru gazul furnizat până la data de 22 noiembrie.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, asigurase luni că guvernul de la Chişinău depune eforturi pentru a rezolva problema plăţii a 74,3 milioane de dolari, factură ce trebuia achitată în data de 22 noiembrie. Potrivit directorului companiei de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, este vorba despre plata livrărilor din octombrie şi un avans de 50% pentru cele din noiembrie.

Andrei Spînu a anunţat miercuri că executivul moldovean a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată faţă de Gazprom pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată, conform NewMaker.md. „Tocmai am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze. Astfel, termenul a fost extins până vineri, 26 noiembrie", a precizat Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Citește și Ce prevede noul contract de gaze între Republica Moldova și Gazprom: Un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și audit independent

Partenerii noștri