Gazprom va plăti Kremlinului aproape 10 miliarde de euro, după profitul uriaș obținut în prima jumătate a acestui an

Data publicării:
sigla gazprom
Profit uriaș pentru grupul Gazprom. Foto: Profimedia Images

Compania rusă de stat Gazprom este gata să facă o plată excepțională de 8,6 miliarde de lire sterline (9,95 miliarde de euro) către Kremlin, după ce a înregistrat profituri record, relatează The Guardian.

Compania a raportat un profit net de 2,5 miliarde de ruble (41,4 miliarde de euro) în primele șase luni ale acestui an. Prețurile petrolului și gazelor au crescut în această perioadă, alimentate de îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie după invazia Rusiei în Ucraina.

Kremlinul deține 49,3% din Gazprom și va fi beneficiar în cadrul unei plăți de 1,21 de trilioane de ruble, după ce consiliul de administrație al companiei a propus investitorilor dividende de 51,03 ruble per acțiune. Decizia va fi transmisă acționarilor în cadrul unei adunări generale extraordinare, în 30 septembrie.

Dividendele reprezintă o lovitură pentru eforturile Occidentului de a sufoca economia Rusiei prin sancțiuni. Marea Britanie și Europa au luat măsuri pentru a elimina treptat importurile de petrol și gaze rusești, astfel încât să nu mai finanțeze regimul lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, Rusia a intensificat exporturile de petrol către Asia, iar prețurile gazelor au crescut ca răspuns la reducerea livrărilor de către Gazprom în Europa.

„În ciuda presiunii sancțiunilor și a unui mediu extern nefavorabil, grupul Gazprom a raportat venituri și profit net record în prima jumătate a anului 2022, reducând în același timp datoria netă la minimum”, a spus directorul executiv adjunct al Gazprom, Famil Sadîgov.

Decizia privind dividendele vine în timp ce companiile energetice și politicienii se confruntă cu o așteptare nervoasă pentru a vedea dacă Rusia reia aprovizionarea cu gaz prin conducta Nord Stream 1 în Europa.

Rusia a declarat că a oprit fluxul conductei de la Marea Baltică timp de trei zile, pentru a efectua reparații.

Șeful gigantului energetic rus a mai spus că mentenanța echipamentelor Nord Stream 1 nu este posibilă din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit agenției de presă Interfax.

Gazprom a anunțat, pe de altă parte, că va sista livrările de gaze pentru Franța începând de astăzi, pe motiv că Parisul nu a plătit integral livrările de luna trecută.

Partenerii noștri