Guvernul vrea să combată specula de la raft cu amenzi de până la 1% din cifra de afaceri pentru companiile care nu respectă regulile

Data actualizării: Data publicării:
inflatie-cos-alimente-preturi-grafic-1536x1024
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 16,3% pentru sfârșitul anului 2022. Foto: Getty Images

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru combaterea speculei la raft. Astfel, comerciații care profită de situațiile excepționale și cresc nejustificat prețurile riscă amenzi între 0,1 si 1% din cifra de afaceri.

Anca Orheian, jurnalist Digi24: La nivelul Executivului a avut loc o discuție despre acest subiect astăzi. Cel mai probabil săptămâna viitoare va fi pusă în dezbatere publică această ordonanță. Este vorba de combaterea concurenței neloiale. Vorbim despre situațiile excepționale și se stabilește un mecanism prin care să se intervină în piață, astfel încât prețurile să nu crească exagerat de mult nejustificat.

Este vorba fie de aceste creșteri de prețuri, fie de retragerea unor produse de la raft și repunerea lor în piață în momentul în care s-a creat un deficit, astfel că vorbim de un preț mai mare.

Toate aceste lucruri vor fi analizate. Se face o simulare acum. Un exemplu este ce s-a întâmplat cu prețul la măști de protecție și ulei în ultima perioadă. ANAF este instituția care face această simulare pentru a se vedea care este mecanismul și cum se poate interveni exact și Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Consiliul Concurenței și ANPC colaborează pentru respectiva ordonanță de urgență. Este deocamdată un draft.

Sancțiunile sunt destul de mari, de la 0,1% până la 1% din cifra de afaceri pe anul financiar trecut. Acestea vor fi sumele plătite de companiile care nu respectă regulile de piață.

O notă referitoare la măsurile de reglementare în domeniul speculei a fost discutată în şedinţa de Guvern iar săptămâna viitoare ar putea fi elaborată o primă formă de act normativ, ce va fi pusă în transparenţă decizională, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

„Este doar o primă notă care a fost discutată în Guvern şi se referă la măsuri de reglementare în domeniul speculei, la care vor colabora Ministerul Economiei, Consiliul Concurenţei şi Ministerul de Finanţe.(...) Săptămâna viitoare vom avea o primă formă şi atunci o vom pune în transparenţă decizională", a spus ministrul la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

El a subliniat că este prematur să discutăm despre o listă de produse sau cum va arăta această ordonanţă.

„Vedem că lunile anterioare am avut creşteri de la un moment la altul ale preţurilor şi printr-un astfel de act normativ venim să reglementăm o astfel de situaţie", a punctat Spătaru.

În ceea ce priveşte sancţiunile, ministrul a menţionat că s-a pronunţat în urmă cu ceva timp în ceea ce priveşte sancţiunile ce ar trebui aplicate pentru aceste practici incorecte, dar vor fi necesare discuţii pentru a vedea care ar fi nivelul maximal ce va putea fi aplicat, mai ales ţinând cont de faptul că vor fi mai multe instituţii implicate: Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia consumatorilor.

„În urma acestor discuţii şi prin procesul de transparenţă decizională vom stabili un nivel, să zicem, care să fie motivant pentru cei care vând aceste produse să nu practice astfel de măsuri speculative", a punctat Florin Spătaru.

Partenerii noștri