Londra vrea deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT, Parisul spune că opțiunea rămâne deschisă, dar că e ultima soluție

Data actualizării: Data publicării:
sigla swift cu monede in jurul ei
Foto: Profimedia

Marea Britanie ar vrea ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT şi va încerca în continuare să îi convingă pe partenerii săi reticenţi să ia o astfel de măsură, a declarat vineri ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace. Pe de altă parte însă, ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultimă instanță relatează Reuters.

"Am vrea să mergem şi mai departe, am vrea să ajungem la SWIFT, sistemul financiar care le permite ruşilor să îşi mute banii prin lume pentru a primi plăţi pentru gaz, însă există organizaţii internaţionale, iar dacă nu toate ţările îşi doresc ca ei să fie scoşi din sistemul SWIFT, atunci devine dificil", a declarat Wallace la BBC TV, scrie Agerpres.

Wallace a spus că Marea Britanie va continua să facă lobby printre aliaţii săi pentru a obţine sprijin în favoarea unei decizii de deconectare a Rusiei de la SWIFT. "Vom face tot posibilul pe care diplomatică", a declarat el.

În acelaşi timp, la Paris, ministrul de finanţe francez, Bruno Le Maire, a spus că opţiunea scoaterii Rusiei din sistemul SWIFT rămâne deschisă, dar că o astfel de măsură ar fi una de ultimă instanță.

Uniunea Europeană "vrea să taie legăturile dintre Rusia şi sistemul financiar mondial", a declarat Bruno Le Maire, după anunţul unui nou val de sancţiuni împotriva Moscovei. "Vrem să izolăm financiar Rusia (...) Vrem să tăiem  finanţările" pentru economia rusă, a afirmat el în faţa presei cu puţin timp înainte de începutul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe la Paris.

La rândul său, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a precizat că ţările din UE vor lua în considerare toate sancţiunile posibile împotriva Rusiei.

"Toate opţiunile sunt pe masă. Primele sancţiuni împotriva Rusiei au fost adoptate, iar ele vor afecta populaţia rusă şi vor lovi puternic economia rusă", a declarat el.

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că SUA şi Uniunea Europeană au ales să nu scoată Rusia din sistemul SWIFT, dar că această chestiune ar putea fi revizuită.

Joi, marile puteri occidentale, inclusiv SUA şi Marea Britanie, au anunţat sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează bănci şi elite, ca reacţie la invazia Moscovei în Ucraina, după eşecul ultimilor luni de dialog diplomatic.


Partenerii noștri