Măsuri propuse de CE pentru piața energiei: taxă clawback și plafon de preț la furnizorii care nu folosesc gaze naturale

Data actualizării: Data publicării:
An electricity meter and Euro banknotes
Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană vrea să introducă o taxă clawback care să se aplice veniturilor realizate de producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale şi să folosească banii astfel colectaţi pentru a-i proteja pe consumatori de creşterea facturilor, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

Această taxă este una dintre măsurile de urgenţă elaborate de Executivul comunitar pentru a reduce costurile la gaze naturale şi electricitate, care au explodat ca urmare a reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa după invadarea Ucrainei.

Tot în propunerile Comisiei Europene, consultate de Reuters, este menţionată şi o ţintă pentru statele membre, privind reducerea cu 10% a consumului de electricitate, conform Agerpres.

În acelaşi document, care este posibil să sufere modificări înainte de prezentarea oficială, se prevede că UE va impune un plafon de 200 de euro pentru 1 Megawatt oră pentru preţul primit de acele companii de utilităţi care nu utilizează gaze naturale pentru a produce electricitate. Măsura ar urma să afecteze operatorii de parcuri eoliene şi fotovoltaice, centrale pe biomasă, centrale nucleare şi producătorii de electricitate pe bază de cărbune.

În document se prevede că plafonul de preţ va fi aplicat şi veniturile în exces vor fi recuperate după ce se vor încheia tranzacţiile cu electricitate, astfel încât măsura nu va afecta în mod direct preţurile de pe bursa de electricitate din Europa.

Plafonul de preţ propus de Executivul comunitar ar fi cu mult sub preţurile actuale la electricitate de pe piaţa angro. De exemplu, în Germania, preţul la electricitate cu livrare în ziua următoare era miercuri la prânz de 435 de euro pentru 1 Megawatt oră (MWh).

În mod normal, preţurile la energie electrică în Europa sunt stabilite de centralele care funcţionează pe bază de gaze naturale, iar plafonul ar avea drept scop reducerea costului electricităţii produse în centralele care nu utilizează gaze naturale şi ale căror costuri de funcţionare sunt mai mici, pentru că nu sunt expuse la explozia preţului gazelor naturale.

Miniştrii europeni ai Energiei urmează să se reunească vineri pentru a discuta propunerile anunţate miercuri de preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Partenerii noștri