Musk a pierdut 50 de miliarde de dolari după sondajul privind vânzarea acțiunilor Tesla. Acesta ar fi vrut să-și plătească datoriile

Data actualizării: Data publicării:
elon musk portret pe fond negru cu mimica dezamagita
Elon Musk. Foto: Win McNamee/ Getty Images

Elon Musk a pierdut 50 de miliarde de dolari în această săptămână, după ce acțiunile Tesla au scăzut pentru a doua zi la rând. Scăderea vine după ce Musk și-a întrebat urmăritorii de pe Twitter dacă ar trebui să vândă 10% din acțiunile sale de la Tesla și după informațiile potrivit cărora fratele său, Kimbal, a vândut acțiuni chiar înainte de sondaj. De asemenea, Michael Burry, unul dintre primii investitori care a prevăzut criza bulei imobiliare din 2007, ar fi scris că miliardarul vrea să vândă acțiuni pentru a-și plăti datoriile, scrie Bloomberg.

Pierderea suferită de Elon Musk este cea mai mare cădere de două zile din istoria Indexului Miliardarilor făcut de Bloomberg și cea mai mare diminuare înregistrată într-o zi, după ce averea lui Jeff Bezos a scăzut cu 36 de miliarde de dolari ca urmare a divorțului de MacKenzie Scott, în 2019.

Pierderile companiei Tesla vin într-o perioadă de câteva zile tumultoase pentru producătorul de mașini electrice. Au început când Musk și-a întrebat, în weekend, urmăritorii de pe Twitter dacă ar trebui să-și vândă 10% din participație în companie. Aceasta a fost urmată de știrea că fratele său, Kimbal, a vândut acțiuni chiar înainte de sondajul lui Elon. Peste toate acestea, un articol Insider, publicat marți dimineață, arată un mesaj publicat pe Twitter de Michael Burry, investitorul care a devenit faimos ca urmare a filmului „The Big Short” (Brokerii apocalipsei), care spune că Musk ar dori să vândă acțiuni pentru a-și plăti datoriile personale.

Citește și Rezultatele sondajului lansat de Elon Musk. Miliardarul voia să știe dacă ar trebui să-și vândă 10 la sută din acțiunile Tesla

Elon Musk i-a răspuns într-un mesaj pe Twitter directorului Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, care a afirmat că doar 2% din averea miliardarului american ar rezolva problema foametei din lume. „6 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cei 42 de milioane de oameni care literalmente vor muri dacă nu îi ajutăm”, a declarat Beasley. „Dacă poate descrie exact cum 6 miliarde de dolari vor rezolva foametea în lume, voi vinde acțiunile Tesla chiar acum și o voi face”, a scris Elon Musk, pe Twitter. Într-un alt mesaj, miliardarul a completat: „Dar trebuie să fie contabilitate open source, astfel încât publicul să vadă exact cum sunt cheltuiți banii”.

Scăderea averii lui Musk diminuează avansul față de Jeff Bezos ca cel mai bogat om de pe planetă, la 83 de miliarde de dolari. Musk l-a depășit prima dată pe fondatorul Amazon în ianuarie iar distanța dintre cei doi s-a mărit până la 143 de miliarde de dolari, o sumă mai mare decât capitalizarea lui Bill Gates, a patra cea mai bogată persoană din lume.

Firma de administrare a investițiilor ARK Investment Management, ai căror fonduri au vândut acțiuni Tesla în ultimele câteva luni, a pierdut peste 750 de milioane de dolari la vânzarea de marți, în vreme ce fondatorul Oracle, Larry Ellison, al doilea cel mai mare acționar individual din companie, a pierdut 2,1 miliarde de dolari.

În ciuda căderii, averea lui Musk încă este mai mare cu 70% în 2021, mulțumită câștigurilor Tesla de pe urma creșterii puternice a veniturilor și a țintelor de livrări și datorită evaluării mai mari a SpaceX. Capitalizarea de piață a Tesla a rămas peste 1 trilion de dolari, un prag pe care l-a atins luna trecută după ce rezultatele financiare din al treilea trimestru au întrecut semnificativ așteptările pieței și după comanda Hertz pentru 100.000 de mașini Tesla.

Partenerii noștri