O singură ofertă depusă la licitația de un miliard de euro pentru cel mai dificil tronson de pe autostrada Sibiu-Pitești

Data actualizării: Data publicării:
utilaje pe un santier de infrastructura
Utilaje pe un șantier de infrastructură. FOTO: Facebook Asociația Pro Infrastructura

O singură ofertă a fost depusă pentru unul dintre cele mai importante contracte de infrastructură. Este vorba despre proiectul care se referă la construirea a 31 de kilometri de șosea rapidă dintre Boița și Cornetu, parte a autostrăzii Sibiu-Pitești.

Practic la o licitație de un miliard de euro, a fost depusă o singură ofertă.

Doar turcii de la MAPA au depus ofertă.

Inițial, de construirea acestui tronson de autostradă s-au arătat interesate 11 firme și consorții. Din 11 au fost alese șase de către Compania de Drumuri pentru etapa următoare. Pe lângă MAPA și conaționalii lor de la Markyol, se aflau pe listă și drumari din Italia, Grecia, Austria, precum Astaldi, Pizzarotti, Aktor și Strabag.

Au avut la dispoziție trei luni cu totul pentru a-și pregăti ofertele, timp pe care unii dintre constructori l-au considerat insuficient, cerând prelungirea acestei perioade pentru a face investigații în teren, solicitare care nu a fost acceptată.

Tronsonul este unul dintre cele mai grele. Licitația pentru construirea celor 31 de kilometri de autostradă s-a făcut în baza unui studiu de fezabilitate din 2008, care a fost aspru criticat de cei de la Jaspers, consultanții Comisiei Europene. Aceștia apreciau că informațiile adunate nu sunt suficiente și considerau necesară actualizarea și completarea studiului de fezabilitate din 2008.

Mai mult, scumpirea galopantă a materialelor de construcții în acest an este o altă posibilă explicație pentru care la o licitație de un miliard de euro avem o singură ofertă depusă.

Partenerii noștri