O treime din lume va intra în recesiune în 2023, avertizează șefa FMI

Data publicării:
indicator rosu pe care scrie in engleza recesiune si monede pe fundal
O treime din lume va intra în recesiune în 2023, avertizează șefa FMI. Foto: Profimedia Images

2023 va fi un an dificil pentru mare parte a economiei globale, deoarece principalele motoare ale creşterii globale - Statele Unite, Europa şi China - se confruntă cu o încetinire a activităţilor, a declarat duminică directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, scrie Reuters.

Noul an va fi "mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă. De ce? Pentru că cele trei economii majore - SUA, UE şi China - încetinesc toate simultan. Ne aşteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune. Chiar și țările care nu sunt în recesiune o vor simți, iar sute de milioane de oameni vor fi afectați", a declarat Georgieva în emisiunea "Face the Nation" a CBS.

"Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea economică a Chinei va fi probabil în 2022  la nivelul sau sub creşterea globală", a spus Georgieva.

Mai mult decât atât, răspândirea rapidă a infecţiilor de Covid aşteptate acolo în lunile următoare ar putea să îi lovească şi mai mult economia în acest an şi să afecteze atât creşterea regională, cât şi globală, a spus Georgieva, care a călătorit în China în calitate de şefă a FMI la sfârşitul lunii trecute.

"Statele Unite sunt cele mai rezistente, ar putea evita recesiunea. Vedem că piața muncii rămâne destul de puternică", a spus Georgieva.

Piața forței de muncă din SUA va fi un punct central pentru oficialii Rezervei Federale. Prima săptămână a noului an aduce informații noi privind piața forței de muncă – au fost create încă 200.000 de locuri de muncă în decembrie, iar rata șomajului a rămas la 3,7% - aproape de cel mai scăzut nivel din anii 1960.

În octombrie, FMI şi-a redus perspectivele de creştere economică globală în 2023, reflectând impactul negativ al războiului din Ucraina, precum şi presiunile inflaţioniste şi ratele ridicate ale dobânzilor create de băncile centrale precum Rezerva Federală a SUA, menite să re3ducă presiunile preţurilor.

De atunci, China a renunţat la politica de zero Covid şi s-a angajat într-o redeschidere haotică a economiei sale, deşi consumatorii de acolo rămân atenţi pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc.

În primele sale comentarii publice de la schimbarea politicii, preşedintele Xi Jinping a cerut sâmbătă, în discursul de Anul Nou, mai mult efort şi unitate pe măsură ce China intră într-o "nouă fază".

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...