OPEC și alte state vor majora cantitatea de petrol produsă în februarie

Data actualizării: Data publicării:
pompa petrol
Cum evoluează prețul petrolului pe fondul crizei din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis marţi să îşi majoreze producţia în luna februarie cu 400.000 de barili pe zi, în condiţiile în care cererea de petrol nu este afectată deocamdată de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, transmite AFP.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, reunite sub umbrela OPEC+, au convenit „să îşi ajusteze nivelul total de producţie cu 400.000 de barili pe zi pentru luna februarie 2022”, se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii.

Reacţia pieţelor a fost una limitată, în condiţiile în care decizia anunţată era aşteptată de majoritatea investitorilor, conform Agerpres.

În jurul orei 14:30 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent, preţul de referinţă în Europa, înregistra o creştere de 0,79% până la 79,6 dolari, în timp ce la bursa Nymex de la New York cotaţia barilului de ţiţei WTI înregistra o creştere de 0,53% până la 76,48 dolari.

Decizia de marţi este o continuare a strategiei OPEC+ de a-şi restabili treptat producţia, care a fost oprită în timpul pandemiei, pe măsură ce consumul mondial continuă să îşi revină după colapsul din 2020. OPEC+ a repornit deja aproximativ două treimi din producţia oprită în prima fază a pandemiei şi încearcă să repornească şi restul de producţie într-un ritm care să răspundă revenirii consumului fără ca preţul să aibă de suferit.

Marii producători de petrol nu sunt îngrijoraţi că vor arunca pe piaţă o cantitate mai mare de ţiţei, într-o perioadă în care producţia depăşeşte cererea, deoarece stocurile de petrol sunt în prezent la un nivel redus. Potrivit firmei de consultanţă JTC, stocurile de petrol din ţările dezvoltate erau în luna noiembrie cu 85 de milioane de barili sub media multianuală.

Următoarea reuniune a OPEC+ este programată pentru 2 februarie.

Partenerii noștri