Piața imobiliară din China a ajuns într-un "punct de cotitură", după ce Beijingul a anunțat un plan cu 16 măsuri

Data actualizării: Data publicării:
Cartier în construcție în China
Prețurile caselor în zeci de orașe din China au scăzut cu peste 20% anul acesta. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din China fac un efort mai mare ca niciodată pentru a pune capăt crizei din sectorul imobiliar, care a afectat foarte mult economia în ultimul an. Beijingul a dezvăluit vineri un plan cu 16 puncte care să sprijine industria, iar efectul s-a văzut imediat în piață. Acțiunile celui mai mare dezvoltator imobiliar din China au crescut cu până la 52%, scrie CNN.

O notificare adresată instituţiilor din partea Băncii Populare a Chinei şi a Comisiei de Reglementare a Asigurărilor şi Băncilor din China a subliniat care sunt cei 16 paşi pentru a sprijini industria, inclusiv extinderea rambursării împrumuturilor, într-un efort major de a atenua criza profundă a lichidităţii care a afectat sectorul imobiliar de la jumătatea anului 2020.  

Mişcarea, care a fost raportată pentru prima dată de Bloomberg, vine în timp ce dezvoltatorii imobiliari rămași fără bani se luptă să apeleze la surse de finanţare pentru a finaliza proiectele şi a plăti furnizorii. Autorităţile de reglementare chineze încurajează instituţiile financiare să permită companiilor imobiliare să amâne rambursarea unor împrumuturi, cum ar fi împrumuturile pentru dezvoltare imobiliară şi împrumuturile fiduciare. Dacă un împrumut urmează să ajungă la scadenţă în termen de şase luni, companiilor imobiliare li se poate permite să amâne rambursările cu încă un an.

Companiile sunt, de asemenea, încurajate să ofere finanţare firmelor imobiliare pentru proiecte precum construcţia de locuinţe destinate închirierii şi fuziuni şi achiziţii.

„În esență, băncilor li s-a spus să facă toate eforturile pentru a sprijini sectorul imobiliar”, a declarat economistul Larry Hu. Tao Wang, economist-șef pentru China la UBS, a descris pachetul de măsuri drept un „punct de cotitură” pentru sectorul imobiliar al Chinei. Alături de alte politici anunțate la începutul acestui an, ar putea injecta peste 1 trilion de yuani (142 de miliarde de dolari) în imobiliare, a adăugat Tao Wang.

Acțiunile celui mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, au crescut cu până la 52% în Hong Kong. Dezvoltatorii listați în Hong Kong au crescut în medie cu 11% luni. Longfor Properties – un alt dezvoltator de top – a crescut cu 17%, în timp ce acțiunile Dexin China, un dezvoltator din Hangzhou, au crescut vertiginos cu 151%.

Partenerii noștri