Prețul petrolului Brent a trecut de 110 dolari barilul și atinge un nou maxim istoric din iulie 2014

Data publicării:
pompa petrol
Cum evoluează prețul petrolului pe fondul crizei din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Prețul petrolului Brent a trecut de 110 dolari, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat din iulie 2014.

Prețurile petrolului au crescut pe piețele internaționale de energie, în ciuda noilor măsuri menite să calmeze îngrijorările cu privire la impactul invaziei Ucrainei.

Țițeiul Brent – ​​reperul internațional pentru prețul petrolului – a depășit 110 de dolari barilul, marcând cel mai înalt nivel înregistrat în mai bine de șapte ani, scrie BBC.

Creșterea nu a putut fi stopată, chiar dacă membrii Agenției Internaționale pentru Energie au convenit să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din stocurile de urgență.

Președintele SUA, Joe Biden, a avut luni o teleconferință „securizată” cu liderii occidentali despre războiul din Ucraina și despre menținerea stabilității economice globale. Potrivit unui comunicat de presă de la Casa Albă, aliații au stabilit să asigure asistență pentru Ucraina și să impună „costuri severe” Rusiei. Aliații au convenit să facă toate eforturile pentru menținerea stabilității economice globale, inclusiv în ceea ce privește prețul energiei.

Citește și Shell va ieși din parteneriatele cu Gazprom și se va retrage din Nord Stream 2

Preţul barilului de petrol Brent cu livrare în aprilie a crescut luni cu 4,79% în deschiderea Bursei din Londra, fiind cotat la 102,6 dolari pe piaţa futures, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric începând din septembrie 2014.

După discuția cu Joe Biden, președintele Klaus Iohannis a transmis că „a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea energiei ca instrument politic de presiune și șantaj.”

Partenerii noștri