Prețurile la energie în Europa, influențate de vocea lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin a ordonat Gazprom să crească nivelul livrărilor de gaze naturale către UE după ce este asigurat necesarul Rusiei. Sursă foto: Profimedia Images

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale şi energie electrică au scăzut, joi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnalat că Rusia va trimite cantităţi suplimentare de gaz către continentul european, începând de luna viitoare, transmite Bloomberg.

Liderul de la Kremlin a ordonat miercuri grupului Gazprom să se concentreze pe umplerea depozitelor sale din Europa, începând cu data de 8 noiembrie, la o zi după ce va termina procesul de umplere a depozitelor din Rusia. Această măsură va crea o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică din Europa”, a apreciat Vladimir Putin la o întâlnire cu directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.

Ca reacţie la aceste declaraţii, joi, la amiază, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare la bursa de la Amsterdam erau în scădere cu 9%, până la 79,10 euro, pentru un Megawatt oră. 

Separat, pe piaţa din Germania preţurile la energie electrică cu livrare în luna următoare precum şi în primul trimestru al anului următor erau, ambele, în scădere cu 10%, atingând cel mai redus nivel de la finele lunii septembrie.

De asemenea, au scăzut şi preţurile certificatelor pentru emisiile de carbon, ceea ce îmbunătăţeşte marjele pentru companiile care produc energie electrică folosindu-se de combustibili fosili, potrivit Agerpres. 

Declaraţia de miercuri este ultima intervenţie pe piaţă a lui Vladimir Putin în încercarea de a calma preţurile, chiar dacă unii oficiali europeni îl suspectează pe liderul de la Kremlin că a limitat livrările ruseşti de gaze pentru ca Europa să aprobe gazoductul Nord Stream 2.

Însă, potrivit unor oficiali citaţi de Bloomberg, Rusia este îngrijorată de posibilitatea ca preţul record al gazelor naturale să afecteze cererea de gaze pe principala sa piaţă de export şi ar dori ca preţurile să scadă cu aproximativ 60% faţă de nivelul actual.

Citește și Comisia Europeană, presată să investigheze manipularea pieței gazelor de către marii furnizori

Tom Marzec-Manser, analist la firma ICIS, a apreciat că momentul în care președintele Putin a făcut comentariile sale privind umplerea depozitelor Gazprom din Germania şi Austria ar putea să aibă legătură cu anunţul de marţi al Ministerului Economiei din Germania, conform căruia certificarea conductei Nord Stream 2 nu reprezintă niciun risc la adresa securităţii aprovizionării. 

Acest anunţ a fost primit în mod pozitiv la Moscova, deoarece aduce noua conductă cu un pas mai aproape de intrarea în funcţiune, a spus Marzec-Manser. Cu toate acestea, analistul a subliniat că încă nu se cunoaște volumul total al cantităților suplimentare de gaze ce va ajunge în Europa după data de 8 noiembrie, ca răspuns la ordinele lui Vladimir Putin.

Din acest motiv, există în continuare riscuri și urme de incertitudine pe piață până când se va modifica profilul livrărilor, mai subliniază Marzec-Manser.

Citește și: Criza gazelor din Europa. De ce crește factura la energie și cum șantajează Gazprom UE

Partenerii noștri