Preţurile locuinţelor din UE au impact semnificativ asupra inflaţiei din zona euro. Oficial BCE: Nu este un cuantum mic

Data publicării:
piata imobiliara
Vânzările pe piața imobiliară s-au prăbușit în mai multe țări din Europa. FOTO: Getty Images

Preţurile locuinţelor din Uniunea Europeană contribuie în mod semnificativ la creşterea ratei inflaţiei, afirmă Robert Holzmann, guvernatorul Băncii centrale a Austriei şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), informează Reuters.

El a analizat astfel o problemă cheie care a fost în atenția factorilor de decizie din acest an.

Întrebat cât contribuie preţurile caselor la creşterea inflaţiei, Robert Holzmann a afirmat: "Am auzit de 0,5%. Nu este un cuantum mic".

Indicatorul preţurilor locuinţelor nu este inclus în prezent în Indexul Preţurilor de Consum din zona euro, deşi Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat de mult timp acest lucru.

Conform evaluărilor experţilor BCE, includerea în calcule a majorărilor preţurilor locuinţelor ar fi generat o inflaţie "constant mai ridicată" începând din anul 2014 și că între 2018 și 2020 inflația ar fi fost cu aproximativ 0,2 – 0,3 puncte procentuale mai mare.

Întrebat cât va mai dura până când inflaţia va include şi majorările preţurilor locuinţelor, Robert Holzmann a precizat: "Din ceea ce am auzit, nu se va întâmpla în mai puţin de trei-cinci ani".

Liderii Uniunii Europene sunt preocupaţi de creşterea inflaţiei. Potrivit celor mai recente date furnizate de Oficiul UE pentru statistici (Eurostat), în octombrie, inflaţia în zona euro este estimată a fi fost de 4,1%, în creştere de la 3,4% în septembrie, pe fondul majorării tarifelor la energie şi servicii. Banca Centrală Europeană consideră normală o inflaţie în jurul nivelului de 2%.

 

Partenerii noștri