Ratele la bănci vor ajunge cu 60% mai mari în ianuarie. Cele două soluții pentru a scăpa de credit mai repede

Data actualizării: Data publicării:
bani facuti sul
Image: 519469396, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Ratele tot mai mari afectează mulți români. Creșterea indicelui IRCC la 4,06% a mărit rata la creditul ipotecar cu 200 de lei. De la începutul anului, creșterea e semnificativă.

O rată de 1.378 de lei va ajunge la 1 ianuarie anul viitor la 2.230 de lei, cu peste 60% mai mult.

Consultanții financiari spun că există soluții pentru ca românii cu credite să suporte mai ușor creșterea dobânzilor.

Cristian Tudorescu, consultant financiar: "Cineva care consideră că are credit prea mare, să se pregătească un pic și să mai ramburseze din el.

Sunt două variante. Să rambursezi ca să scadă numărul de ani sau să scazi rata și să menții perioada. Recomandarea este să scazi perioada creditului.

Dacă nu reușesc, altă variantă ar fi să apeleze la un credit cu dobândă fixă. Și aici, fereastra de oportunități se cam închide, pentru că există în piață dobânzi de 7-8%, similar cu IRCC actual, plus o marjă. 

La acest moment, pare că în euro e un credit mai avantajos, dar nu trebuie luat ca sfat general. Dacă EURIBOR va crește, deja Banca Centrală începe să crească ratele, se va vedea și în rate.

Dacă ești într-un scenariu în care euro e 5 lei, deja începe să deranjeze și creditul în euro. Se spune că trebuie să fii îndatorat în moneda în care câșigi".

 

Partenerii noștri