ROBOR la 3 luni și-a reluat creșterea după ce BNR a majorat dobânda de referință

Data publicării:
bancnota lei romania
Sursa foto: Profimedia Images

ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 7,96%, arată datele BNR. Cu o zi în urmă, nivelul era de 7,94%.

Indicele n-a mai fost la acest nivel din data de 26 august, când se afla pe un trend descrescător după ce atinse maximul ultimilor 12 ani și fusese temperat de mesajul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. În data de 8 august, ROBOR la 3 luni atingea valoarea de 8,14%.

După această dată, indicele a înregistrat numeroase scăderi mici, însoțite de perioade lungi de stagnare. Astfel, de aproape 2 luni, ROBOR la 3 luni s-a mișcat doar în intervalul 7,90-8%, dând impresia că s-a stabilizat.

Creșterea dobânzii de politică monetară de către BNR, în data de 5 octombrie, a declanșat și creșterea ROBOR. Atunci, dobânda de referință a crescut de la 5,5% la 6,25%. Ulterior, indicele a înregistrat creșteri zilnice.

ROBOR la 3 luni a început anul la valoarea de 3,02%, însă a intrat apoi pe un trend ascedent și a crescut treptat vreme de 8 luni până la 8,14%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 8,12% pe an, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 8,26% pe an.

IRCC, reglementat de OUG 19/2019 și folosit pentru creditele de consum acordate după mai 2019, este începând din 30 septembrie la valoarea de 4,06% pe an.

Partenerii noștri