Rubla e din nou în picaj, după ce banca centrală a Rusiei a renunțat la câteva măsuri dure pentru controlul monedei

Data publicării:
Ruble rusești și copeici
Ruble rusești și copeici. Foto: Profimedia

Rubla rusească a scăzut drastic luni, aproape anunlând câștigurile înregistrate în săptămâna precedentă, după ce banca centrală a decis să relaxeze măsurile temporare de control al capitalului, relatează Reuters.

Vineri seara, banca centrală a declarat că va renunța la comisionul de 12% pentru cumpărarea de valută prin brokeraj, începând cu 11 aprilie, și va ridica interdicția temporară de a vinde valută persoanelor fizice începând cu 18 aprilie.

Cursul a scăzut la 82,09 de ruble la un dolar, în deschiderea pieței de la Moscova, de la 71 de ruble pe dolar, vineri. Și-a revenit apoi ușor, la 79,90 de ruble pentru un dolar.

Decizia de a renunța la comisionul de 12% pentru operațiunile valutare înseamnă că speculatorii vor putea tranzacționa din nou, a explicat compania Alor Brokerage.

Dar banca centrală a Rusiei nu a renunțat în totalitate la controlul asupra monnedei. 80% din veniturile în valută obținute de către companiile axate pe export trebuie în continuare convertite în ruble, iar dobânzile rămân mari, chiar dacă banca centrală și-a redus în mod neașteptat dobânda cheie de la 20% la 17% săptămâna trecută.

Analiștii ITI Capital au spus că Rusia primește aproximativ 1,4 miliarde de dolari pe zi din venituri din export, iar rubla s-ar putea consolida și mai mult, având în vedere controlul asupra capitalului rusesc și scăderea importurilor.

Rubla a scăzut în urma sancțiunilor occidentale, chiar dacă săptămâna trecută a înregistrat o revenire. Rusia este în continuare amenințată să intre în capacitate de plată, în urma acestor sancțiuni dure.

Rusia a amenințat cu acțiuni în justiție dacă Occidentul va încerca să o forțeze să intre în incapacitate de plată.

„Bineînțeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile”, a spus luni ministrul de finanțe Anton Siluanov.

„Vom prezenta în instanță documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților”, a adăugat el.

Siluanov nu a detaliat opțiunile legale ale Rusiei. Rusia riscă să intre în incapacitate de plată pentru prima dată după mai bine de un secol, după ce la începutul acestei săptămâni a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligațiuni internaționale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.

Săptămâna trecută, Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că își plătește creditorii.

„Rusia a încercat cu bună credință să plătească creditorii externi. Cu toate acestea, politica deliberată a țărilor occidentale este de a crea în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată”, a spus ministrul rus.

Partenerii noștri