Scumpirea carburanților în 2023: eliminarea compensării și creșterile benzinarilor au readus prețurile la nivelul din decembrie

Data publicării:
pompa de benzina
Foto: Profimedia Images

Benzina și motorina s-au scumpit semnificativ în primele săptămâni ale anului, cu aproximativ 8%, creșterea prețurilor fiind compusă din două componente.

Pe de o parte, la 1 ianuarie a fost suspendată compensarea de 50 de bani oferită de stat începând cu sfârșitul lunii iunie 2022. Compensarea era de 50 de bani și a intrat în vigoare pe 30 iunie 2022, când motorina se vindea la un preț mediu de peste 9,20 lei pe litru, iar benzina la peste 8,65 de lei pe litru.

Guvernul a suspendat compensarea începând cu data de 1 ianuarie 2023, menționând că nu este vorba de o anulare a măsurii, ci o suspendare, iar măsura s-ar putea întoarce dacă prețurile cresc din nou.

Astfel, din prima zi a noului an, benzina și motorina s-au scumpit, nu cu 50 de bani, dar cu 36, respectiv 38 de bani pe litru.

Acestor creșteri s-au adăugat ulterior, în următoarele trei săptămâni, numeroasele creșterile de prețuri efectuate de marile lanțuri de stații de alimentare.

Dacă la 1 ianuarie, după eliminarea compensării, benzina se vindea cu 6,29 de lei pe litru și motorina cu 7,49 de lei pe litru, în prezent prețul mediu pentru un litru de benzină standard este în jur de 6,5 lei, iar pentru un litru de motorină standard de 7,65 lei, arată datele Peco Online.

Sortimentele premium de benzină și motorină se apropie și ele de 7, respectiv 8 lei pe litru.

Astfel, comparativ cu ultima zi din 2022, avem o creștere medie de 48 de bani pe litru atât la benzină, cât și la motorină, produsă în doar 3 săptămâni.

La finalul anului trecut, benzina și motorina atinseră cele mai scăzute niveluri din ultima perioadă. Astfel, benzină era la nivelul lunii decembrie 2021, în timp ce motorina scăzuse la nivelul lunii martie 2022.

Partenerii noștri