Secretarul Trezoreriei SUA susține că ar putea fi necesare noi măsuri pentru protejarea depozitelor bancare

Data publicării:
janet yellen vorbeste la pupitru
Janet Yellen, secretara americană a Trezoreriei. Foto: Profimedia

Sistemul bancar american se stabilizează, în urma acţiunilor decisive ale autorităţilor de reglementare, dar ar putea fi necesare noi măsuri pentru protejarea depozitelor bancare, dacă instituţiile mai mici sunt afectate de retrageri de depozite, care ar putea spori contagiunea, reiese dintr-un discurs al secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la conferinţa Asociaţiei bancherilor americani, transmite Reuters.

Deciziile Guvernului de a proteja depozitele care nu sunt asigurate la două bănci care au dat faliment şi crearea unei noi facilităţi de lichiditate a Rezervei Federale a SUA (Fed) au arătat "angajamentul de lua măsurile necesare pentru a asigura siguranţa depozitelor care care au făcut economii şi a sistemului bancar", a declarat Yellen.

La câteva zile după ce Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a închis Silicon Valley Bank şi Signature Bank, Yellen a apreciat că "acţiunile decisive şi în forţă au întărit încrederea opiniei publice în sistemul bancar american şi în protejarea economiei ţării.

"Măsurile luate nu s-au concentrat pe sprijinirea anumitor bănci sau clase de bănci. Intervenţia noastră a fost necesară pentru a proteja în ansamblu sistemul bancar american. Şi acţiuni similare ar putea fi necesare dacă instituţiile mai mici sunt afectate de retrageri de depozite, care ar spori riscul de contagiune", a declarat secretarul Trezoreriei SUA. Oficialul susţine că deciziile FDIC, Trezoreriei şi Rezervei Federale a SUA au redus riscul unor alte falimente bancare.

Decizia marilor bănci de a depozita 30 de miliarde de dolari în First Republic Bank "reprezintă un vot de încredere în sistemul nostru bancar", a adăugat Yellen. Oficialul consideră că este importantă menţinerea unui sistem bancar "dinamic şi divers" pentru a sprijini economia americană, băncile mari, mijlocii şi mici având rolul de a sprijini persoanele fizice şi juridice şi de a spori concurenţa pe segmentul serviciilor financiare.

Partenerii noștri