Un laureat Nobel avertizează: Criptomonedele au paralele „îngrijorătoare” cu creditele care au declanșat criza globală din 2008

Data publicării:
ilustratie bitcoin
Moneda virtuala Bitcoin. Foto: Getty Images

Economistul Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel, a lansat un avertisment amenințător cu privire la piața volatilă a criptomonedelor, comparând-o cu criza creditelor ipotecare subprime de la sfârșitul anilor 2000, relatează CNBC.

Într-un articol de opinie publicat în The New York Times, Krugman a declarat că „vede paralele inconfortabile” între criptomonede și criza subprime din SUA, care a îngenuncheat întreaga piață imobiliară și a declanșat criza financiară globală din 2007-2008.

„Există ecouri tulburătoare ale prăbușirii pieței subprime de acum 15 ani”, spune Krugman în articol, potrivit Mediafax.

Criza subprime a fost, în esență, rezultatul faptului că băncile au acordat împrumuturi unor persoane cu un risc mai ridicat, într-o perioadă în care ratele dobânzilor erau scăzute și prețurile locuințelor erau în creștere. Odată ce piața a devenit saturată, proprietarii de locuințe s-au trezit cu capitaluri proprii negative, în imposibilitatea de a-și rambursa împrumuturile, ceea ce a dus la pierderi mari pentru creditori.

Krugman spune că investitorilor în criptomonede li se vând, în mod similar, produse financiare speculative fără a înțelege cu adevărat riscurile implicate. Krugman este un cunoscut critic al Bitcoin, comparând anterior criptomoneda cu o schemă Ponzi.

Totuși, laureatul Premiului Nobel nu este convins că criptomonedele reprezintă un risc sistemic: „Cifrele nu sunt suficient de mari pentru a face asta”.

Întreaga piață cripto valorează aproximativ 1.700 de miliarde de dolari, potrivit datelor CoinGecko.

Bitcoin și alte monede digitale au scăzut puternic în ultimele săptămâni. La un preț de puțin peste 37.000 de dolari, cea mai importantă criptomonedă din lume se află în prezent la aproximativ 46% de la maximul său record din noiembrie, de aproape 69.000 de dolari. La momentul de vârf, întreaga piață cripto valora în total 3.000 de miliarde de dolari.

Partenerii noștri