Una din țările cu cele mai mari rezerve de petrol din lume nu mai are bani pentru a-și plăti angajații

Data actualizării: Data publicării:
High Oil Prices Continue To Drive Gas Prices Steadily Upwards
Foto: Guliver/GettyImages

Bogate, dar fără bani. Așa se poate rezuma situația în care se află acum statele dependente de veniturile din petrol, care au probleme după ce prețul țițeiului s-a prăbușit în pandemie. Un exemplu este Kuweitul, care nu mai are bani pentru a-și plăti angajații.

Kuweitul mai are în vistierie lichidități de doar 2 miliarde de dinari, adică aproximativ 6,6 miliarde de dolari. Din această cauză, nu va mai putea plăti salariile angajaților din sectorul public în ultimele două luni ale anului, a avertizat ministrul Finanțelor, în condițiile în care lupta politică a întârziat eforturile țării de a se împrumuta de pe piețele internaționale, potrivit Bloomberg.

Șeful Finanțelor arată că guvernul are nevoie de 1,7 miliarde de dinari în fiecare lună, ceea ce înseamnă că lichidităţile se vor termina în curând dacă preţul petrolului nu îşi va reveni şi dacă Kuweitul nu se va putea împrumuta de pe pieţele locale şi internaţionale.

Situația din Kuweit scoate în evidență deteriorarea finanțelor majorității statelor din Golful Persic, unele dintre cele mai bogate națiuni ale lumii, după ce prețul petrolului s-a prăbușit ca urmare a pandemiei de coronavirus. Gestionarea crizei s-a dovedit deosebit de dificilă pentru Kuweit, unde toate legile trebuie aprobate de parlamentari, care au acuzat Guvernul de proasta gestiune a fondurilor publice și au blocat actele legislative care ar fi permis Executivului să se împrumute din străinătate.

Avertismentul ministrului de Finanţe a venit în contextul în care comisia economică și de finanţe din Parlamentul kuweitian a respins o propunere legislativă care ar fi permis Guvernului să emită obligaţiuni.

Deficitul bugetar al Kuweitului a urcat cu 69 la sută în ultimul an fiscal, la 5,6 miliarde de dinari, iar guvernul estimează că în actualul an fiscal, care se va încheia la 31 martie 2021, se va dubla, până la 14 miliarde de dinari. Asta în condițiile în care salariile și subvențiile reprezintă 76 la sută din totalul cheltuielilor statului.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca nevoile de finanțare ale guvernului să crească rapid, pe măsură ce poziția de lichiditate se deteriorează.

În luna martie, agenţia de rating Standard & Poor's a pus sub supraveghere, cu implicații negative, ratingul suveran al Kuweitului, iar Moody's Investors Service a luat o decizie similară.

Și alte state din Golful Persic, care se confruntă cu probleme similare, au recurs din ce în ce mai mult la împrumuturi. Analiştii Standard & Poor's arată că regiunea va contracta împrumuturi record în acest an. Arabia Saudită, Bahreinul şi Qatarul se bazează în mare măsură pe împrumuturi pentru a-şi acoperi deficitele.

Kuweitul este una dintre țările cu cele mai mari rezerve de țiței din lume. Ocupă locul șapte, cu rezerve dovedite de 102 miliarde de barili de petrol, adică șase la sută din rezervele totale.

Editor web: Monica Bonea

Partenerii noștri