Virgil Popescu, despre mutarea licenței de la Exxon la Romgaz: Americanii nu au fost goniți de aici

Data actualizării: Data publicării:
Virgil Popescu face declarații.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, Foto: gov.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, sâmbătă, la emisiunea "În fața ta", că prin legea offshore a crescut încrederea investitorilor și că România intră în linie dreaptă pentru independență energetică. În legătură cu faptul că Romgaz a cumpărat participația ExxonMobil din perimetrul Mării Negre, de unde vor fi extrase gaze naturale, ministrul a subliniat că "americanii nu au fost goniți", ci "au dorit să plece deoarece au găsit alte exploatări în alte jurisdicții fiscale mai prietenoase".

"Primul lucru pozitiv pe care l-am văzut după modificările le legea offshore au fost declarațiile companiilor, complet diferite de cele făcute în 2018 când spuneau că îngheață investițiile. Niciuna nu a mai spus asta acum.

Apoi, am văzut accelerarea lucrărilor în perimetrul Ana şi Doina al celor de la Black Sea Oil&Gas. Am primit la minister o invitație pentru sfârșitul acestei luni când se vor finaliza lucrările la acest perimetru și prima moleculă de gaz din Marea Neagră va intra în sistemul național de transport. Vorbim de o cantiate de circa un miliard de metri cubi anual. 

Deci, de la 1 iulie, dependența de gazul rusesc în România va scădea cu până la un miliard de metri cubi anual, bazându-ne pe resursele noastre interne', a spus Popescu.

El a precizat că în România, "consumul e de 11 miliarde de metri cubi, producția României e 8, - 8,5 fără Black Sea Oil&Gas, o să mai fie un plus de un miliard, deci 9 - 9 și ceva. Vom mai avea nevoie de 2 miliarde de metri cubi, nu neapărat din Rusia. Poți să vrei să aduci gaze, dar degeaba dorești dacă nu ai pe unde".

"În paralel, din 2020 s-a negociat de către Romgaz preluarea participației Exxon, pentru că Exxon a anunțat că pleacă din Marea Neagră. S-au finalizat discuțiile, în urmă cu o lună și jumătate s-a făcut prima plata parțială, acum e pe circuitul de avizare o hotărâre de Guvern care aprobă mutarea licenței de la Exxon către Romgaz.

Să nu credeți că americanii au fost goniți de aici. Nu. Am avut multe discuții, decizia unei corporații de talia Exxon de a pleca dintr-o țară a fost definitivă. Au găsit alte exploatări în alte jurisdicții fiscale mult mai prietenoase și, evident, e competiție la nivel mondial, s-au dus în altă parte.

Mereu am spus că îmi doresc că Exxon să rămână, dar că dacă vor să plece, îmi doresc ca statul român, prin Romgaz, să preia participația. Asta s-a întâmplat, a fost cea mai bună soluție. Exxon, ca partener strategic nu mai e, dar mai avem investitori americani Black Sea Oil&Gas, care sunt în Marea Neagră.

Toți contractorii Exxon se preiau prin acest contract, sunt în curs de preluare. Vor munci și români, și contractori americani,toți care au gândit acest proiect în Marea Neagră. 

Pentru prima fază a proiectului, Romgaz a obținut cel mai bun credit din România de la o banca străină. Asta arată că suntem într-o familie selectă și sub o umbrelă puternică de securitate, ceea ce încurajează venirea investitorilor. Avem cereri de la investitori americani care vor să vină în zona de oil&gas. Companiile sunt dispuse să investească și să scoată gaz din Marea Neagră.

La sfârșitul lui 2026 – începutul lui 2027 aceste gaze vor elimina dependența de gazul rusesc, va fi surplus de gaz, vom avea independeță energetic și vom putea asigura securitate energetică regională pentru vecinii noștri", a explicat ministrul Energiei. 

Parlamentul a adoptat legea offshore în 18 mai.

 

Partenerii noștri