DIGIPEDIA. Adrian Vasilescu: O lume fără bănci e o lume fără bani. Fără bani nu avem economie

Data publicării:
adrian vasilescu

La „Digipedia”, Emil Hurezeanu prezintă un serial documentar despre bancheri, în trei părți, o producție BBC. O ocazie tocmai bună să mai aflăm câte ceva din intimtatea sistemului bancar mondial. E şi un stimulent pentru cheltuielile de vacanţă, dar şi un avertisment serios împotriva excesului lor, spune jurnalistul.

Criza a început în America, unde inginerii fianciare subtile şi iresponsabile au dus la falimentul câtorva milioane de oameni, dar şi la resuscitarea, cu ajutorul statului mult hulit al neoliberalismului, a câtorva bănci. Molima s-a întins repede şi în Europa. Moneda euro a fost salvată în ultimul moment, cu preţuri încă inestimabile, economic, financiar şi, mai ales, politic. Băncile şi bancherii au devenit ţapii ispăşitori ai crizei, dar şi princiala resursă de depăşire a crizei.

Englezii, alături doar de italieni, sunt creatorii sistemului bancar. City - cartierul londonez intergalactic şi metropola financiară a Europei şi a lumii - este un fel de cord sensibil al globalizării. Aici s-au însămânţat şi bobul, şi neghina.

E greu să vorbeşti în mod atrăgător despre finanţele mondiale, bănci şi bancheri. Dacă intri în amănunte şi eşti tobă de carte devii plictisitor. Daca vrei să fii simpatic şi să spui poveşti, în sens jurnalistic, rişti să pluteşti deasupra fenomenului. Englezii însă, pot fi şi competenţi, şi interesanţi şi când vine vorba de finanţe-bănci. „Eu te-am făcut, eu te omor" poate fi deviza reţetelor bancare ale încrederii şi anulării ei, spune Emil Hurezeanu.

În documentarul „Bancherii – redresarea sistemului” avem parte de un regal: bacheri, experţi, supraveghetori ai sistemlui bancar pătrund în zgârie norii din City-ul londnez, dar şi în adâncurile malversaţiunilor lui sofisticate.

Personajele principale ale primului episod se numesc: "Libor", "Diamond" şi "rules". "Libor" este un fel de divinitate imprevizibilă, dobânda medie a împrumuturilor între banci, şi virus mortal şi injecţie salvatoare - depinde de cine, când şi cum îl injectează. "Diamond" este numele celei mai preţioase pietre preţioase, dar şi al unui bancher londonez proeminent, care-şi transformă numele în renume, dar inversându-l în anatemă. Adică, înşelând încrederea tuturor. Din piatra cea mai preţioasă, Diamond devine sinonimul celei mai sofisticate escrocherii.

"Rules" înseamnă reguli. Când se aplică, e bine. Când se aplică în exces poate fi rău. Când nu se aplică, e dezastru. Slalomul printre ele este unul din subiectele documentarului.

Filmul a fost comentat de Emil Hurezeanu împreună cu Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu: O lume fără bănci e o lume fără bani. Fără bani nu avem economie

„Filmul e foarte rău cu bancherii. Toată societatea modernă e foarte rea cu bancherii”, a comentat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

„Nimeni nu poate nega că bancherii au făcut erori mari. Mă întreb cine în sec XX şi XXI n-a făcut greşeli mari. Dacă e să vorbim despre o nedreptate, aş putea să spun că lumea e mult mai rea cu bancherii decât a fost cu politienii, cu oamenii care i-au decis soarta”, a adăugat Adrian Vasilescu.

„Lucrurile au ajuns atât de departe, încât la Londra au fost momente, la începutul crizei, în care bancherii aveau în birou, la bancă, costumul de bancă, și pe stradă veneau în tricouri, blugi, ca sa nu-i depisteze lumea că sunt bancheri, pentru că îi huiduiau pe stradă, dacă nu ii si băteau”, a povestit consilierul guvernatorului.

El spune însă că bancherii nu au fost singurii vinovați pentru criză. Și panica poate duce la criză, a mai spus expertul, reamintind în contextul teoriile lui Malthus. Și totuși, o lume fără bănci e o lume fără bani. Iar fără bani nu avem economie, a spus Adrian Vasilescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri