Directorul general al Electrica, demis pe repede înainte

Data publicării:
ioan rosca - agerpres

FOTO: Agerpres

Ioan Roşca, directorul general al companiei Electrica, la care statul deţine 48,8% din acţiuni, a fost revocat, vineri, de către consiliul de administraţie al societăţii şi înlocuit cu actualul director financiar, Iuliana Andronache, care va avea funcţia de director general interimar până la numirea unui nou şef al companiei, a anunţat compania, într-un document transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Decizia consiliului de administrație are efect imediat și intervine după ce la sfârșitul lunii trecute compania anunța un acord între consiliul de administrație și Ioan Roșca pentru ca acesta din urmă să plece cel târziu în iunie 2016.

Ioan Roşca ocupa funcţia de director general al Electrica din luna mai 2012.

„Astăzi, 11 martie 2016, (...) Consiliul de Administraţie al Electrica SA l-a revocat pe domnul Ioan Roşca din poziţia de director general al Electrica SA”, se precizează într-un comunicat al societăţii, citat de news.ro.

În urmă cu două săptămâni, consiliul de administraţie al Electrica a precizat că un comitet de nominalizare şi remunerare derulează un proces de selecţie pentru un nou manger general, proces care ar trebui să se încheie în două luni. Pentru selecţia candidaţilor, comitetul a făcut apel la o firmă internaţională de consultanţă în recrutare.

Consiliul de administraţie al Electrica a transmis, prin intermediul preşedintelui board-ului, un mesaj pentru fostul director general al societăţii.

„Dorim să îi mulţumim domnului Roşca pentru contribuţia pe care a avut-o de-a lungul celor 25 de ani de carieră la Electrica şi, în special, pentru implicarea sa în listarea de succes a companiei”, a declarat preşedintele consiliului de administraţie al Electrica, Cristian Buşu, într-un comunicat transmis de distribuitorul de electricitate.

Electrica, societate care deţine trei distribuţii de electricitate din cele opt existente la nivel naţional, a fost privatizată pe bursă în 2014, în perioada în care compania era condusă de Ioan Roşca. Statul mai deţine deţine, prin Ministerul Energiei, 48,8% din acţiunile Electrica, fiind cel mai mare acţionar.

Electrica are o valoare de piaţă de 4,3 miliarde de lei, echivalent cu aproape 1 miliard de euro, la preţul actual de la bursă, de 12,30 lei/acţiune.

În 14 decembrie 2015, acţionarii Electrica au numit un nou consiliu de administraţie al companiei, format din şapte membri. 

Electrica ar fi vizată de o anchetă DNA

Pe de altă parte, potrivit unor surse citate de profit.ro,  Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat companiei Electrica SA documentele mai multor proceduri de achiziție publică din perioada 2009-2012, prin care societatea, controlată atunci integral de statul român, a cumpărat servicii de reînnoire de licențe Microsoft, respectiv de mentenanță a licențelor, în vederea accesului la ultimele versiuni disponibile ale acestora.  

Pe lângă acestea, DNA a mai cerut Electrica SA documentele de achiziție aferente unui contract de tipărire, împlicuire și distribuire a facturilor de curent electric către consumatori semnat în 2011 cu asocierea Orange Media SRL - Terradox Solutions și reziliat ulterior de Electrica SA.  Zsolt Irzsa, patronul liderului asocierii, firma Orange Media SRL, figurează ca denunțător într-o cauză disjunsă din dosarul Microsoft, dar și ca martor în dosarul Trofeul Calității în care a fost condamnat fostul premier Adrian Năstase.  

În perioada vizată de solicitarea de documente a DNA, Electrica SA a avut doi directori generali, respectiv Ioan Folescu, între ianuarie 2009 și mai 2012, și Ioan Roșca, din mai 2012 până în prezent.

Roșca, fost șef al filialei Electrica Distribuție Transilvania Sud, a fost numit director general al Electrica SA în mai 2012, după ce fostul CEO, Ioan Folescu, a demisionat din funcție, motivându-și gestul prin faptul că noua conducere de atunci a Ministerului Economiei și-a exprimat neîncrederea referitor la neimplicarea lui politică.

Folescu fusese numit director general la Electrica SA în ianuarie 2009 de către ministrul economiei din Guvernul Boc, Adriean Videanu. La acea dată, Folescu era vicepreședinte al filialei PDL Dâmbovița, scrie profit.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri