Doar 7% dintre români îşi achită online facturile la utilităţi sau fac cumpărături la distanţă

Data publicării:
Internet-Banking-History

80% dintre clienţii băncilor folosesc internetul cel puţin odată pe săptămână, arată cele mai recente date din piaţă.

Marian Ignat, director executiv al unei bănci comerciale: „80% din clienţii bancarizaţi folosesc internetul cel puţin odată pe săptămână, iar 60% accesează internetul pe terminale mobile. Cu toate astea, mai puţin de 8% folosesc serviciile bancare online. Jumătate din ei utilizează zona online doar pentru a consulta soldul”.

Un procent mai mic de utilizatori de online banking în Europa are doar Serbia, cu 5%. La polul celălalt, mai mult de jumătate din cehi şi austrieci îşi fac plăţile online. Românii se tem de internet banking de teamă să nu fie victimele hackerilor, mai ales că ţara noastră are un renume de neinvidiat la acest capitol.

Toma Câmpeanu, director la Asociaţia Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice: „Pe măsură ce ne conectăm la internet cu toate device-urile ne dăm seama că acele echipamente pot fi accesate de la distanţă de cineva care vrea să ne facă rău. Există posibilitatea să vă extragă toate datele de pe telefon, inclusiv datele de acces la anumite conturi”.

Un studiu IO Active arată că peste 40% dintre aplicaţiile ce se pot instala pe telefoane sau tablete sunt vulnerabile la atacuri cibernetice. Dacă privim partea plină a paharului, astfel de aplicaţii îi ajută pe clienţii băncilor să economisească timp şi să ştie în orice clipă ce bani au în cont.

Ana Maria Pochi, director în cadrul unui emiţător de carduri: „Se pot primi alerte în timp real. Dacă nu vă găsiți cardul îl puteţi bloca temporar în aplicaţie, înainte de a suna la bancă pentru reemitere”.

Un alt factor ce a ţinut la un nivel scăzut tranzacţiile online este politica băncilor faţă de clienţi.

Marian Ignat, director executiv al unei bănci comerciale: „Poate că am aplicat nişte costuri nejustificate de online banking”.

De fapt, băncile nu şi-au schimbat deloc politică. Acum, ele vor să încurajeze plăţile pe internet nu prin reducerea tarifelor la acest capitol, ci prin majorarea taxelor de retragere a banilor de la ghişeu. În acest moment, tarifele de internet banking pentru persoanele fizice ajung la 4 lei pe lună, iar pentru firme sunt şi de 10 ori mai mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri