Doar un milion de euro, fonduri structurale UE atrase în două luni

Data publicării:
Panou-Fonduri-Europene

În ciuda promisiunilor oficialilor guvernamentali, până acum banii europeni întârzie să vină.

Panou-Fonduri-Europene

Bilanţul după primele două luni din 2017 arată rău: din alocarea în curs pentru exerciţiul financiar 2014-2020, România a atras de la UE doar un milion de euro, potrivit Economica.net.

1,05 milioane de euro este trecut la capitolul "fonduri structurale şi de coeziune aferente Cadrului Financiar Multianual 2014-2020" drept încasări în primele două luni ale acestui an, potrivit situaţiei publicate de Ministerul Finanţelor, care cuprinde absorbţia în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017.

De fapt, la acest capitol, România a primit ceva mai mulţi bani în exerciţiul financiar trecut, 2007-2013: 1,29 milioane de euro, acesta fiind ultimul an în care Comisia Europeană mai face plăţi către România din banii alocaţi acelei perioade.

În total, în primele două luni ale anului, România a primit de la Comisia Europeană, pentru exerciţiul în curs, 940 de milioane de euro (908 milioane), dar cea mai mare parte a acestor bani a venit de la Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) şi reprezintă subvenţiile pentru agricultură, care se primesc oricum.

Miercurea trecută, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a declarat că România și-a propus pentru acest an să atragă 5,2 miliarde de euro bani europeni, după ce anul trecut a fost unul "pierdut" pentru fonduri.

Din suma de 5,2 miliarde euro, 1,9 miliarde euro reprezintă bani din politica de coeziune, iar 3,3 miliarde euro din politica agricolă comună, a mai precizat Plumb atunci.

Aşadar, din cele 1,9 milarde de euro, România a atras până acum, la acest capitol, doar 2,34 milioane. Ministrul Rovana Plumb nu a putut fi contactată pentru a explica situaţia.

În 2016, an catalogat de actuala putere drept unul catastrofal pentru absorbţia fondurilor europene, România a atras, în total, 7,36 miliarde de euro, 2016 fiind de fapt, cel mai bun an de la momentul aderării din acest punct de vedere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri