Dobânzi tot mai mici la depozite bancare. Câştigurile ajung să fie anulate de comisioane şi taxe

Data publicării:
banca 1

De când au scăzut dobânzile, unii români au ajuns să piardă bani dacă îi ţin la bancă. Graba bancherilor de a tăia din bonificaţii l-a nemulţumit şi pe guvernatorul Băncii Naţionale, care i-a avertizat că au întrecut măsura. Criticile lui Mugur Isărescu nu îi vor opri însă pe bancheri să umble în continuare la dobânzile la depozite până ce acestea vor coborî spre 3%, cred analiştii.

Sloganul „Azi în bancă un leu depui, mâine el va scoate pui” nu mai este de actualitate. Câştigurile din dobândă ajung să fie anulate de comisioane şi taxe.De exemplu, la un depozit de 5000 de lei pe trei luni, câştigul rămas după plata impozitului de 16% şi a comisioanelor este de 49 de lei. Dacă luăm în calcul şi inflaţia, constatăm că ieşim de fapt în pierdere. Este explicabil, dacă ne gândim că majoritatea bancherilor au coborât dobânzile la depozite sub 4%. Au fost încurajaţi de decizia Băncii Naţionale de a tăia dobânda cheie până la 4,25%. Au uitat însă că şi dobânzile la credite trebuie scăzute.

Luni, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, afirma că băncile „au depăşit măsura”: „Suntem însă atenţi ca atunci când dozăm măsurile să transmitem semnalele necesare şi să nu stimulăm băncile să reducă dobânzile la depozite. Acolo, părerea noastră e că au un câmp extrem de limitat să mai reducă. Multe au şi depăşit măsura”, a apreciat oficialul.

Bancherii îi dau dreptate guvernatorului, însă nu pot promite că nu vor scădea din nou dobânzile la depozite. „Băncile au nevoie de resurse interne, mai ales în condiţiile în care cele din afară se obţin tot mai greu”, declară pentru Digi24 Marius Istrati, şef de departament produse în cadrul Volksbank. El recunoaşte însă că dobânzile sunt deja deosebit de scăzute.

Analiştii văd însă bonificaţiile pentru depozite tot mai jos şi consideră normal acest lucru: „Intrăm într-o normalitate europeană, şi anume să avem dobânzi relativ mici - asta înseamnă sub 3%. Probabil spre asta ne îndreptăm. Această tendinţă este şi o politică a Băncii Naţionale de a se elibera sumele existente în depozite”, arată analistul financiar Dragoş Nichifor.

Pentru cine vrea să pună un ban deoparte, existe variante. Conturile de economii, de pildă, unde utilizatorul are acces la bani fără a pierde dobânda, care se ridică la circa 4% în acest caz, arată Cătălin Vasile, director de vânzări în cadrul ING.

Chiar şi cu bonificaţii tot mai mici la economii, românii au continuat să pună bani deoparte, spune acelaşi Cătălin Vasile: „Dacă anul trecut soldul depozitelor populaţiei a crescut cu zece miliarde, anul acesta, până acum, a crescut cu patru miliarde.

La finalul lunii august, românii aveau în bănci peste 77 de miliarde de lei.

Depozit de 5000 de lei pe trei luni, câştig după plata impozitului şi a comisioanelor (sursa - Capital):

Alpha Bank - 49 lei;

Carpatica - 48 lei;

Volksbank - 47 lei;

BCR - 2 lei;

ING - 11 lei;

Unicredit - 8 lei.

 



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri