Dosarul fraudei cu asigurări: 40 de milioane de euro prejudiciu, cel puţin zece persoane reţinute

Data publicării:
frauda-1

Peste 40 de persoane au dat explicaţii în faţa anchetatorilor sub suspiciunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. Din primele informaţii, cei cercetaţi au pus la cale schema inedită de evitare a plăţii unor taxe către stat încă de acum patru ani.

Numărul persoanelor reţinute ar putea creşte, transmite corespondentul Digi24. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, pentru alte 17 persoane implicate vor fi emise mandate de reţinere pentru 24 de ore.

Printre cei audiaţi de procurori se află în principal şefi ai reprezentanţelor zonale ale BCR Asigurări, dar şi reprezentanţi ai societăţilor comerciale cu care aceştia au încheiat contractele. Cele mai multe firme sunt din Constanţa - 30 la număr, în timp ce 11 sunt din Bucureşti şi zece din Cluj.

Procurorii DIICOT au efectuat marţi 166 de percheziţii în Bucureşti şi în 26 de judeţe în cadrul acestei operaţiuni anti-evaziune fiscală. În vizor au fost 112 firme care ar fi încheiat contracte fictive de asigurări, pe lângă reprezentanţii BCR Asigurări.

Schema fraudei

Concret, patronii societăţilor comerciale încheiau poliţe de viaţă colective pentru angajaţii lor la BCR Asigurări de Viaţă. În ziua în care plăteau primele lunare, sau cel târziu în următoarea, contractele erau răscumpărate. Pentru acest lucru, compania de asigurări îşi oprea un comision de 10%, iar restul banilor erau împărţiţi între angajaţii firmei care încheiase poliţa, pentru că ei erau beneficiarii. Patronii achitau astfel o mare parte din salariile angajaţilor fără a mai plăti taxe şi impozite la bugetul de stat. Pe cartea de muncă, majoritatea angajaţilor primeau salariul minim pe economie.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, învinuiţii riscă să petreacă până la 20 de ani după gratii.

Compania de asigurări a mai fost subiectul unei anchete, în 2009, când Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor CSA a sancţionat BCR Asigurări de Viaţă pentru că a efectuat plăţi mai devreme decât termenul prevăzut de lege.

Poziţia BCR Asigurări de Viaţă

Reprezentanţii BCR Asigurări de Viaţă susţin că nici o persoană din conducerea companiei nu a fost vizată de acţiunea desfăşurată şi că procurorii de la Crimă Organizată nu au adus până acum nici o învinuire societăţii.

„Societatea şi-a exprimat sprijinul şi cooperarea deplină pentru investigaţia derulată de DIICOT, dat fiind faptul că BCR Asigurări de Viaţă acţionează în deplină legalitate, respectând legislaţia şi normele care reglementează activitatea de asigurare şi domeniul economic şi financiar din România. Arătăm, de asemenea, că nici un membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată”, a transmis societatea de asigurări într-un comunicat.

„De asemenea, compania prezumă faptul că modul de lucru al angajaţilor şi partenerilor săi contractuali este deplin legal până la proba contrarie, motiv pentru care îşi exprimă sprijinul şi faţă de aceştia”, se arată în comunicatul BCR Asigurări de Viaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri