Drepturile de autor, mai puţin fiscalizate. Taxele cresc pentru PFA

Data publicării:
anaf foaie

Adriana este fotograf şi de 7 ani pozele pe care le face sunt sursa ei de venit.

„În general, imaginile se vând cu între 1 şi 8 euro, iar din acel 4 euro, o medie, să zicem, tu rămâi cu 65%, deci vreo 2 euro. Am două contracte de drepturi de autor mai stabile şi mai de demult. Veniturile care ies din drepturi de autor sunt foarte, foarte mici”, spune ea.

De acord cu ea sunt şi analiştii economici, care spun că tocmai de aceea au decis guvernanţii să reducă fiscalitatea în cazul contractelor pe drepturile de autor.

De la anul, cota cheltuielilor care pot fi deduse ar putea reveni la nivelul din 2010. Ministrul Darius Vâlcov spune că acest lucru va aduce 54 de lei în plus la fiecare 1.000 de lei câştigaţi de scritori, jurnaliști, actori, pictori sau arhitecți. Iar din 2017, ca urmare a reducerii CAS, aceasta sumă va creşte la 70 de lei.

De reducerea CAS se vor bucura şi cei lucrează pe contracte de muncă. Dacă ne raportăm la salariul mediu brut de 2.382 de lei, scăderea CAS de la 10,5 la sută, cât e în prezent, la 7,5 la sută, începând cu 2017, aduce un plus în buzunarul angajatului de 71 de lei.

„Guvernul încearcă să compenseze relaxarea fiscală prin lărgirea bazei de impozitare, incluzând şi venituri care iniţial nu făceau obiectul impozitării”, spune Cristian Păun, analist economic.

Aşa ar putea ajunge persoanele fizice autorizate să plătească contribuţii sociale mai mari.

La finalul anului trecut, în România erau peste 260.000 de PFA, din care aproape 14.300 în domeniul IT, acolo unde se înregistrează cele mai mari venituri.

Acolo se va simţi şi cel mai mare impact. De exemplu, la un câştig lunar de 10.000 de lei pe lună, va rămâne la stat cu 200 de lei în plus.

Într-un fel este bine, pentru că se realizează o egalitate în ceea ce priveşte contribuţia la bugetul statului, dar pot apărea probleme pentru că sunt oameni care îşi obţin veniturile din mai multe venituri. E incorect ca tu să încasezi contribuţii la sănătate sau pensii din mai multe venituri ale omului”, spune Cristian Păun.

În niciun caz nu este o formă perfectă, doar Dumnezeu ar putea face o formă perfecta a Codului”, a fost reacția premierului Victor Ponta la criticile aduse la adresa modificărilor de Cod Fiscal.

Proiectul de Cod fiscal se află 30 de zile în dezbatere publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri