Economia Asiei va avea creştere zero în acest an. Este o premieră în ultimii 60 de ani (FMI)

Data publicării:
Declining economy, financial bankruptcy, sluggish stock market with world map
Foto: GettyImages

Economia Asiei va înregistra o creştere zero în acest an, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, a apreciat Fondul Monetar Internaţional, într-un raport referitor la regiunea Asia-Pacific publicat joi, informează Reuters.

Chiar dacă stagnarea preconizată de FMI pentru regiunea Asia-Pacific este mai bună decât contracţiile ce urmează a fi înregistrate în acest an de alte regiuni ale globului, este vorba totuşi de o înrăutăţire faţă de ritmul mediu de creştere de 4,7% înregistrat de Asia în perioada crizei financiare globale din 2008-2009 şi avansul de 1,3% consemnat cu prilejul crizei financiare asiatice de la finele anilor 1990, subliniază FMI.

Decidenţii trebuie să ofere sprijin ţintit gospodăriilor şi firmelor cel mai afectate de interdicţia călătoriilor, de măsurile de distanţare socială şi de celelalte măsuri destinate ţinerii sub control a pandemiei, a apreciat Changyong Rhee, director la Departamentul pentru Asia-Pacific de la FMI, scrie Agerpres.

"Acesta nu este un moment pentru business as usual. Statele asiatice trebuie să utilizeze toate instrumentele de politică din arsenalul lor", a subliniat Changyong Rhee.

FMI precizează că mizează pe o revenire în 2021, când Asia ar urma să înregistreze o creştere economică de 7,6%, dar avertizează că această perspectivă este supusă unor incertitudini crescute.

Instituţia financiară internaţională subliniază că, spre deosebire de criza declanşată în 2008 de colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, pandemia de coronavirus afectează în mod direct sectorul serviciilor din Asia pentru că forţează populaţia să stea în casă şi magazinele să rămână închise. În plus, marii exportatorii din Asia sunt afectaţi de prăbuşirea cererii pentru bunurile lor în principalele ţări-parteneri comerciali, precum SUA şi statele europene.

Rhee a avertizat că transferul direct de bani gheaţă către cetăţeni, o măsură inclusă în pachetul de stimulare adoptat de autorităţile americane, ar putea să nu fie cea mai bună politică pentru multe state asiatice care ar trebui să se concentreze pe prevenirea falimentului firmelor mici şi pe evitarea creşterii dramatice a şomajului. De asemenea, economiile emergente din regiune ar trebui să acceseze liniile de swap bilaterale şi multilaterale, să solicite sprijin financiar de la instituţiile multilaterale şi să utilizeze restricţiile împotriva mişcărilor de capital pentru a contracara orice ieşiri disruptive de capital provocate de pandemie, apreciază FMI. 

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pe ce a cheltuit un român 30£ (188 Lei) în Anglia. A cumpărat din magazin...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Cum a pornit rivalitatea dintre Diddy și 50 Cent. O piesă dură în 2006, acum un documentar despre acuzațiile...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
Newsweek
EXCLUSIV Sute de mii pensionari fără pensie sau cu pensie greșit calculată. Eroare la nivel național
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Elizabeth Hurley, siluetă de păpușă și la 59 de ani. Actrița a strălucit într-un costum mulat roz, în timpul...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”