Economia duduie, românii vor simţi peste trei ani

Data publicării:
ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES-1

70% din creşterea economică se bazează pe consum. În cel mai mare centru comercial din Bucureşti, în mijlocul săptămânii şi la ora prânzului sunt mii de oameni la cumpărături sau la restaurant, în mall. Cu toate astea, specialiştii spun că nu este deloc un semn bun.

Iancu Guda, director în cadrul Coface: `Faptul că se mănâncă şi se bea mai mult nu înseamnă că această dinamică va avea un efect generalizat asupra companiilor din toate sectoarele. Vorbim de o decuplare în medie de trei ani”.

Creşterea economică de 3,7% pentru anul trecut şi cea de peste 4 procente estimată pentru acest an sunt doar cifre pentru românii de rând. E greu să cântăreşti ceva ce nu se reflectă în creşterea nivelului de trai, spun economiştii.

Eugen Anicescu, director în cadrul Coface: „Avem un consum în expansiune. A fost dopat de măsurile fiscale şi de protecţie socială, de creşterea salariilor”.

Reducerea TVA şi creşterea salariilor pentru bugetari au aruncat toţi banii în consumul care va creşte cu 7% anul acesta, potrivit consultanţilor internaţionali. Asta înseamnă că hainele, mâncarea şi electrocasnicele pe care le cumpărăm vin în special din import. Adică, banii ies din ţară. La fel cum se întâmplă şi cu exporturile făcute de multinaţionalele care produc în România, dar nu fac decât să rotunjească profiturile companiilor străine. În acest timp, industria extractivă, una din puţinele funcţionale încă, a înregistrat cel mai puternic declin din ultimii zece ani - zece procente.

Daniel Apostol, secretar general Asociaţia Companiilor Petroliere: „Asta ar însemna, dacă am face o aritmetică simplă, că în 10 ani ar dispărea industria extractivă, de petrol, aşa cum o ştim astăzi. Este vorba de un declin natural ţinând cont că avem zăcăminte îmbătrânite, cu mulţi ani de exploatare”.

Economia României rămâne expusă şocurilor externe, se bizuie pe un model de creştere economică bazat pe alte ţări, în special pe cele din Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri