Economia Marii Britanii s-a prăbușit în 2020 la nivelul din 1709

Data actualizării: Data publicării:
cladirea bancii angliei
PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 11 la sută în 2020, cel mai sever declin de la „Îngheţul sever” din 1709, conform datelor istorice din arhiva Băncii Angliei Foto: Profimedia Images

Marea Britanie a înregistrat în 2020 cel mai sever declin al economiei sale din ultimele trei secole, urmare a impactului pandemiei de COVID-19, arată datele actualizate publicate luni de Oficiul Naţional de Statistică.

PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 11 la sută în 2020, cel mai sever declin de la „Îngheţul sever” din 1709, conform datelor istorice din arhiva Băncii Angliei (BoE).

Pe măsură ce mai multe date devin disponibile, statisticienii britanici actualizează estimările privind evoluţia economiei. Anterior, Oficiul Național de Statistică previzionase un declin al economiei britanice în 2020 de 9,3 la sută, care ar fi fost cel mai semnificativ de la Primul Război Mondial.

Scăderea de 11 la sută în 2020 este cea mai mare din rândul statelor G7 (principalele ţări industrializate din lume), depăşind Spania, care a raportat un recul de 10,8 la sută, menționează Reuters, preluată de Agerpres.

Revizuirea în scădere a datelor din Marea Britanie reflectă contribuţiile mai reduse de la retaileri şi costurile mai mari din sistemul de sănătate, faţă de previziunile iniţiale.

„Costurile cu care s-a confruntat sistemul de sănătate au fost mai ridicate decât s-a estimat iniţial, ceea ce înseamnă că a fost mai scăzută contribuţia generală la economie”, a explicat statisticianul Craig McLaren.

În 2021, economia britanică s-a redresat semnificativ, în noiembrie anul trecut ajungând la nivelul anterior pandemiei. Din cauza inflaţiei ridicate, Banca Angliei se aşteaptă însă la o recesiune spre finalul acestui an.

Luna viitoare, Oficiul Național de Statistică va publica datele actualizate privind evoluţia PIB-ului Regatului Unit în 2021 şi în primul semestru din 2022.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri