Economia zonei euro a suferit o recesiune dublă

Data actualizării: Data publicării:
profimedia zona euro
Inflația in zona euro. Sursa foto: Profimedia Images

Economia zonei euro a intrat înapoi în recesiune, pe măsură ce impactul pandemiei de coronavirus continuă să afecteze activitatea economică, informează BBC.

Țările din Europa s-au confruntat anul acesta cu o nouă creștere a cazurilor și reîntoarcerea restricțiilor anti-Covid.

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,6% în perioada ianuarie-martie 2021, înregistrând a doua scădere consecutivă - situație echivalentă cu intrarea în recesiune.

Este al doilea episod de acest fel, denumit recesiune dublă (în formă de W), de la începutul pandemiei. Recesiunea dublă este recesiunea urmată de o scurtă perioadă de recuperare, urmată de o nouă recesiune.

Cu toate acestea, printre economiile din zona euro care au raportat date până acum, modelul a fost repetat doar de Italia. Alte țări au raportat creșteri economice în ultimul sau penultimul trimestru.

Economia Franței a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2021, după o scădere la finalul anului trecut. În același timp, situația în Germania a stat invers, țara înregistrând o creștere la final de 2020 și scăzând cu 1,7% în ianuarie-martie 2021.

În perspectivă, este așteptată o îmbunătățire a situației pe măsură ce programele de vaccinare permit relaxarea restricțiilor și susțin încrederea consumatorilor. Aceste lucruri sunt importante mai ales în sudul Europei, unde multe afaceri așteptă o relansare a turismului.

Partenerii noștri