Economiile din bănci, sigure dar neprofitabile

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea

Dobânzile bancare nu mai sunt tentante ca în urmă cu câţiva ani, iar băncile mari au ajuns să ofere şi câştiguri de numai 1,5% pe an, şi acestea impozitate cu 16%. Şi, cum România se pregăteşte de inflaţie negativă, dobânzile vor scădea şi mai mult.

Cei care vor să-şi pună banii la treabă au totuşi la dispoziţie şi alte variante. Variantele propuse de brokeri: bursa ori fondurile mutuale. Românii au plasat deja în astfel de fonduri aproximativ 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă cam un sfert din câţi bani au depus în bănci.

Ovidiu Dumitrescu, analist financiar: Poți să iei acei 10.000 de lei și să spui că nu vreau să pierd mai mult de 50%, te duci spre fonduri monetare, restul îl plasezi într-un portofoliu care să cuprindă cât mai bine sectoarele economice.

Astfel plasaţi, banii economisiţi ar fi adus câştiguri mai mult decât duble faţă de un depozit bancar.

Ovidiu Dumitrescu, analist financiar: În ultimul an indicele bet a crescut cu 5%, este compus din cele mai lichide zece companii de la Bursa de Valori București.

Adică 500 lei câştig la 10.000 de lei, din care scădem comisionul de tranzacţionare şi impozitul de 16%. După toate dările, suma tot ar fi mai mare decât dacă banii erau duşi la bancă.

Nicu Grigoraş, broker: Băncile listate au adus randament și de peste 20% la sută în prezent, sectorul de utilități a adus randament de 5-6%.

Investitorii nu au fost deloc interesaţi de emisiunea de obligaţiuni a Ministerului de Finanţe. Doar 65% dintre cele 100.000 de obligaţiuni au fost cumpărate pentru că, spun brokerii, erau prea scumpe. Timp de zece zile, oricine avea 1.000 de lei putea să cumpere un titlu de stat, pentru care dobânda anuală este cuprinsă între 1,75% şi 2,15%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri