Economişti: România va putea adera la zona euro, cel mai probabil, după anul 2020

Data publicării:
euro bani mediafax-1

FOTO: MediafaxFoto

„Anul 2019 era un obiectiv foarte ambiţios, fără îndoială, el a fost însă un obiectiv pur şi simplu lansat, dar fără a avea o agendă de parcurs. Ca să fie fezabil acel 2019 trebuia să venim urgent cu o agendă de reforme structurale pe care trebuie s-o implementăm, care să ne ducă la o convergenţă reală sănătoasă, sustenabilă pe termen lung şi să ne menţinem în acelaşi timp echilibrele macroeconomice, adică noi putem avea o convergenţă reală, deci cu creştere economică mai mare decât anticipăm printr-o stimulare fiscală, dar care dacă produce dezechilibre, n-am făcut nimic”, a declarat joi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, la dezbaterea cu tema „Zona Euro încotro?” organizată de BNR.

În cel mai fericit scenariu, în care politicile economice sunt coerente şi există o agendă de reforme structurale care este şi urmată, adoptarea euro s-ar putea realiza după 2020, a apreciat Ionuț Dumitru, potrivit Mediafax.

„Important ca orizontul de adoptare să fie unul credibil şi, mai mult decât atât, să fie unul la care să ne şi ancorăm, adică să avem o ancorare adevărată a politicilor economice, în sensul în care să avem o agendă foarte bine stabilită, să ştim foarte bine ce avem de făcut, pentru că altfel nu rămâne decât un obiectiv, o dorinţă care nu este ancorată în realitate”, a spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Analistul financiar Florin Cîţu a atras atenţia că România trebuie să decidă dacă va realiza convergenţa reală înainte de aderare, având avantajul unei politici monetare foarte independente, sau în cadrul zonei euro, când acest avantaj se pierde.

„Mai avem câţiva ani până la zona euro. România trebuie să înţeleagă că nu poţi să scapi de reforma reală, convergenţa reală trebuie făcută. Trebuie să decizi dacă o faci în afara zonei euro, când ai o politică monetară foarte independentă, sau în interiorul zonei euro, când nu mai ai o politică monetară independentă, aici trebuie să ducem discuţia în spaţiul public”, a apreciat Florin Cîţu.

El a precizat, ulterior, că România ar putea adopta euro cel mai devreme după 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri