Efectele scandalurilor alimentare. Avicola Călărași a intrat în insolvență

Data publicării:
avicola calarasi

Noiembrie 2013. 3,4 tone de carne de pui - o parte contaminată cu salmonela, alta cu termen de valabilitate expirat - erau retrase dintr-un lanț de hipermarketuri. O anchetă a DNA acuza Avicola Călărași - cel mai mare producător din țara noastră - dar și alți crescători de pui de evaziune fiscală. Prejudiciul estimat - 60 de milioane de euro.

Filmare cu camera ascunsă. Discuție cu directorul fermei:

„ - Nu am avut probleme niciodată în 15 ani. Nu am avut niciun incident de salmonela. Erau cele mai bune condiţii.

- Păi şi atunci de unde puiul ăla cu salmonela?

- De exemplu, ferma asta era echipată în 2010 cu ultima tehnologie existentă pe piaţa mondială. Ce să vă spun mai mult? Nu s-a populat nimic din octombrie sau noiembrie, când s-a terminat ultima serie.

- Deci din octombrie halele sunt goale?

- Da.

A fost începutul declinului.

Imediat după scandal, vechile hale au fost abandonate, iar hoţii de fier vechi și-au făcut de cap în zonă, în timp ce puținele hale care erau modernizate au fost închiriate unei firme care se ocupa tot cu creșterea de pui

Filmare cu camera ascunsă. Discuție cu directorul firmei:

- Noi, la ora asta, nu suntem angajaţii Avicolei Călăraşi, suntem angajaţi la Avicola Buzău. Ei au închiriat spaţiile. Abatorul este închis, iar fermele au fost preluate de Avicola Buzău. Se populează în continuare, am angajat deja oameni, începem producţia.”

Din 400 de angajați, cât erau înainte de declanşarea scandalului, doar 30 și-au mai păstrat locurile de muncă.

- E totul automatizat, nu se face cu mana nimic, e automatizat, se face, se dezinfectează, merge foarte bine, salariile la timp.

- Se simte vreo diferență între Avicola Călărași și Avicola Buzău?

- Nu, nu, nu.

Pentru modernizarea la standarde europene a fermelor Avicolei Călărași s-au investit 10 milioane de euro. O afacere pe care acum o vânează mulţi. Deputatul Vasile Iliuță, spre exemplu, care are afaceri mari în industria cărni, ar fi dispus să ofere 6 milioane de euro.

Sunt interesat să preiau Avicola Călărași sau parte din Avicola Călărași. Sub alt nume, pentru că îmi este teamă să mai vin cu Avicola Călărași pentru ce inseamna brandul care a fost afectat”, a declarat pentru Digi24 deputatul Vasile Iliuță.

Pierderile înregistrate de Avicola Călărași după scandalul salmonelei au ajuns la 15 milioane de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri