EFECTUL SIRIA. Litrul de benzină ar putea ajunge la 6,15 lei în România

Data publicării:
benzina pompa-RESIZED

Majorarea preţului ar fi consecinţa creşterii cotaţiilor petrolului până la maximul ultimilor doi ani, spun specialiştii.

O eventuală scumpire a carburanţilor ar conduce şi la o creştere a inflaţiei. Explicaţia se regăseşte în faptul că preţurile benzinei şi motorinei atârnă greu în coşul de consum luat ca referinţă în calculul acestui indicator.

Preţul petrolului a atins miercuri dimineaţă cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în urcare puternică în ultimele zile, din cauza temerilor că situaţia tensionată din Siria s-ar putea extinde şi ar putea perturba livrările de ţiţei din Orientul Mijlociu.

Preţul de referinţă al petrolului pentru piaţa americană a crescut miercuri cu până la 3%, după o majorare de 2,9% în şedinţa de marţi.

Astfel, cotaţia a avansat la New York cu 3,23 dolari, la 112,24 dolari pe baril, cel mai ridicat preţ din mai 2011. Rulajul pieţei depăşeşte cu 370% media ultimelor 100 de zile.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a avansat miercuri cu până la 2,98 dolari, sau 2,6%, la 117,34 dolari pe baril, după ce a închis marţi la cel mai ridicat nivel din februarie anul trecut.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa pregătesc o acţiune militară împotriva Siriei, acuzând regimul Assad că a utilizat arme chimice împotriva populaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri