Elon Musk foloseşte banii Tesla ca să cumpere o companie înfiinţată de verii săi

Data publicării:
panouri solare tesla

Tesla ar putea plăti între 2,6 și 2,8 miliarde de dolari pentru preluarea producătorului de panouri solare SolarCity. Este un preț cu o treime mai mare decât valoarea pe care o avea SolarCity la finalul ședinței de tranzacționare de ieri. Oferta de preluare a fost înaintată la cererea directorului și fondatorului Tesla, Elon Musk. Tot Elon Musk, este președintele și principalul acționar al SolarCity. Compania de panouri solare a fost înființată în 2006 cu o ideea a lui Musk pusă în practica de verii săi.

Dar, cum omul de afaceri nu este singurul acționar în cele două companii, oferta de preluare la un preț peste cel al pieței are toate ingredientele unui conflict de interese. Elon Musk este conștient de asta, așa că nu va participa la votul de aprobare sau respingere a tranzacției.

Însă, după Elon Musk, următorul mare acționar al Tesla este fondul de investiții Fidelity. Care este în același timp al doilea mare acționar după Elon Musk și la Solar City. Ceea ce înseamnă că tranzacția are șanse mari să fie aprobată.

Potrivit MarketWatch principalul risc pentru Elon Musk este să fie dat în judecată de acționarii mici ai Tesla care nu vor fi de acord cu preluarea SolarCity dar nu au o participație suficient de mare cât să o blocheze.

În plus, cei de la Bloomberg au catalogat oferta de preluare ca fiind una ciudată, deoarece Tesla nu își permite în realitate să dea 2,8 miliarde de dolari pe compania înființată de verii lui Elon Musk. Tesla are rezerve valutare de doar 1,4 miliarde de dolari și datorii de 3,2 miliarde de dolari.

Iar adevăratul cost al preluării SolarCity se apropie de fapt de 6 miliarde de dolari daca sunt luate în calcul și datoriile companiei producătoare de panouri fotovoltaice.

Însă în anunțul ofertei Elon Musk promite că nu se va întâmpla așa ceva. Cele două companii au deja o relație foarte strânsă.

Mașinile Tesla sunt încărcate la prize alimentate cu electricitatea produsă de panourile SolarCity. Iar în viitor, Solar City își va folosi rețeaua de distribuție a panourilor ca să vândă și bateriile pentru alimentarea locuințelor pe care le va produce Tesla în colaborare cu Panasonic.

Prin preluarea SolarCity, Tesla ar urma să devină mai mult decât o companie producătoare de mașini electrice. Va fi și o companie energetică. Însă rămâne de văzut daca toți acționarii vor fi de acord cu această nouă viziune.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri