Elveția, detronată după nouă ani din topul competitivității economice mondiale

Data publicării:
burse sua

Statele Unite au devenit cea mai competitivă economie şi au scos Elveţia de pe primul loc după 9 ani, arată cel mai recent raport al World Economic Forum, grupul care organizează reuniunea anuală de la Davos.

Noul index, diferit de cel de anul trecut, pune mai mare accent pe creşterea economică dată de tehnologii. Asta a făcut ca Statele Unite, considerate un puternic centru de inovaţie, să treacă În frunte, au spus reprezentanţii World Economic Forum, care acordă SUA un scor de 85,6 din 100. Pe locul doi este Singapore, cu 83,5, pe trei, Germania, cu 82,8. Elveţia a ajuns pe locul patru. România este abia pe locul 52 din 140 de ţări, cu un scor 63,5. Cel mai bine stăm la capitolul stabilitate macroeconomică şi sănătate, iar cel mai prost la inovaţie.

În ciuda performanţei Statelor Unite, raportul ridică şi nişte probleme: „Sunt şi câteva semnale îngrijorătoare. Statele Unite au unul dintre cele mai scăzute scoruri dintre economiile din G20 când vine vorba de sănătate. Sunt îngrijorări legate de libertatea presei. Sunt îngrijorări legate de independenţa sistemului de justiţie. Asemeni factori mai slabi ar putea avea implicaţii asupra competitivităţii ţării pe termen lung”, a declarat Saadia Zahidi – reprezentant al World Economic Forum.

Mișcări importante pe bursa din New York

Acțiunile companiilor listate pe piața de capital din Statele Unite s-au apreciat puternic în ședința de tranzacționare de marți, pe fondul raportărilor financiare optimiste și al datelor robuste venite din economia americană.


Referința sectorului industrial, Dow Jones, a avansat cu 547 de puncte, adică un plus de aproape 2,2 procente, în vreme ce indicele cu o compoziție mai vastă Standard & Poors a crescut cu 2,1 la sută. Referința compozită a pieței secundare de capital, Nasdaq, a câștigat peste 200 de puncte și a acumulat un avans de 2,9 procente.

Cotația Goldman Sachs s-a apreciat cu 3 la sută după ce banca a raportat rezultatele financiare trimestriale cu un profit peste așteptările analiștilor. Acțiunile Tesla au avansat cu 6,5 procente după ce un judecător federal a aprobat înțelegerea dintre constructorul de vehicule electrice și fondatorul companiei Elon Musk pe de-o parte și autoritatea de supraveghere financiară a Statelor Unite. Printre cei mai mari câștigători se află compania Adobe ale cărei titluri au crescut cu 9,5 la sută după publicarea perspectivei de creștere a veniturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri