Sari la conținut

Energia s-ar putea scumpi cu 25% anul viitor

Energia se va scumpi cu 25% anul viitor, avertizează Banca Mondială. Vremurile cu petrol ieftin se duc dacă marii producători chiar reuşesc să taie producţia, aşa cum s-au înţeles. Istoric însă, tentativele de a face front comun pentru a forţa o scumpire au avut efect de scurtă durată, după care acordul a colapsat. Odată cu preţul. Pentru producătorii de acum, problema nu e doar pe partea de ofertă, ci şi pe partea de cerere şi acolo chiar sunt legaţi la mâini.

De la un preţ mediu de 43 de dolari pe baril anul acesta, petrolul va ajunge anul viitor la 55 de dolari pe baril. E prognoza Băncii Mondiale care se aşteaptă la o creştere solidă a preţurilor după 2 ani de zile cu energie ieftină. O scumpire graduală de 25% într-un an cu probleme însemnă scumpiri pentru consumator, dar la nivel macroeconomic ar putea fi scenariul câştigător pentru toate părţile. Cu preţuri energetice mai ridicate se poate stabiliza inflaţia în zona euro la acel iluzoriu 2%.

Ar fi soluţie şi pentru Rusia exportatoare, Arabia Saudită sau Venezuela. Se schimbă norocul pentru mai toate ţările exportatoare dacă profeţia băncii mondiale prinde contur - nu doar ţiţeiul, gazele naturale şi cărbunele sunt aşteptate să se scumpească, ci şi materiile prime. Metalele şi mineralele ar urma să coste cu 4% mai mult, dar sunt şi vârfuri precum cel de la zinc care s-ar scumpi cu peste 20 de procente.

De la teorie la practică însă e cale lungă. Incertitudinile sunt multiple. Prima e ce va conţine mai exact acordul OPEC de a tăia producţia de ţiţei. Membrii au semnat până acum doar o înţelegere de principiu şi abia în noiembrie vor sta la masă să discute exact cine cât va tăia. Chiar dacă sunt toţi deschişi la compromis s-ar putea să nu fie de ajuns. Acordul prevede o tăiere de doar 2% a producţiei care acum e la un nivel foarte mare. Dacă totuşi OPEC reuşeşte să forţeze o scumpire, şansele să fie de scurtă durată sunt mai mari ca oricând.

Banca Mondială aminteşte că întotdeauna cartelizarea expiră repede. Acum calculele OPEC sunt complicate şi mai tare de producătorii de petrol de şist. Tehnologia actuală le permite ca la primul semnal pozitiv din piaţă să deschidă noi sonde şi să pompeze. E o flexibilitate pe care producătorii convenţionali nu o au. Aşa că dacă ei încearcă să scumpească petrolul, foarte câştigaţi ar putea fi americanii iar producţia globală tot n-ar scădea cât de mult vrea OPEC. Capacitatea cartelului de a mişca preţul va fi supusă la test. Totuşi de când mai-marii industriei au anunţat că taie producţia, preţul barilului de petrol Brent a urcat cu 10 procente.

Petrecerea însă e foarte uşor de spart. Piaţa de petrol va fi marcată de supraofertă şi în prima jumătate a anului următor, crede Agenţia Internaţională a Energiei. Asta fiindcă se produce prea mult, sunt stocuri prea mari, iar cererea dezamăgeşte. Agenţia şi-a redus două luni la rând estimările de creştere a cererii. Problema însă e ceva mai largă. Întreg comerţul internaţional scade după ani de astenie în economia globală. Marile economii au nevoie de o cură de vitamine pentru a produce şi consuma mai mult. Sunt probleme structurale mari care însă nu-şi pot găsi rezolvarea cu câţiva miniştrii ai petrolului strânşi la o masă.