2017 începe cu un preț în creștere al țițeiului

Data publicării:
sonda petrol - GettyImages - 16 oct 15-1
Foto: Gulliver/GettyImages

Preţurile petrolului sunt în creştere marţi, în prima zi de tranzacţionare a contractelor futures din 2017, susţinute de aşteptările investitorilor ca acordul de reducere a producţiei al statelor din OPEC şi din afara organizaţiei, intrat în vigoare duminică, să reducă supraoferta din piaţă.

sonda petrol - GettyImages - 16 oct 15

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pe piaţa londoneză, este în urcare cu 40 de cenţi, la 57,22 dolari pe baril, nu cu mult sub maximul anului 2016, de 57,89 dolari pe baril, atins pe 12 decembrie, potrivit News.ro.

Preţul petrolului light este cotat pe piaţa americană în creştere cu 40 de cenţi, la 54,12 dolari pe baril. Pieţele futures pentru petrol au fost închise luni.

Data de 2 ianuarie a marcat intrarea în vigoare a acordului convenit de statele OPEC şi alţi exportatori mari de petrol din afara organizaţiei, precum Rusia, de reducere a licvrărilor cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi.

”Cel mai probabil scenariu este ca statele din OPEC şi din afara organizaţiei să respecte acordul, în special la început”, a spus Ric Spooner, analist şef în domeniul energiei la CMC Markets.

Producţia Rusiei, de exemplu, a rămas neschimbată în decembrie, la 11,21 milioane de barili de petrol pe zi, dar în primul semestru urmează să scadă cu 300.000 de barili pe zi, în conformitate cu acordul convenit.

Creșteri viitoare ale cotațiilor țițeiului ar putea anula ieftinirea carburanților simțită de români odată cu începerea acestui an, ca urmare a eliminării,  cu începere din 1 ianuarie 2017, a supraaccizei aplicate acestora.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri