2,4 milioane de case vor avea montate contoare inteligente de energie electrică în următorii trei ani

Data publicării:
contor-inteligent

Autorităţile au anunţat calendarul de implementare a contorizării inteligente a energiei electrice la nivel naţional.

contor-inteligent
FOTO: investenergy.ro

 

O afacere de circa jumătate de miliard de euro, bani plătiţi de toţi consumatorii de energie electrică prin factură, dar cu beneficii evidente şi pentru ei şi pentru companiile de utilităţi, scrie economica.net. Treptat, în zece ani, pe baza calendarului anunţat acum, toate contoarele de energie electrică din România vor fi înlocuite cu cele inteligente.

Distribuitorii de energie electrică sunt obligaţi ca, începând din acest an, şi până în 2020, să monteze contoare inteligente la cel puţin 30% din clienţii pe care îi deservesc, urmând ca, până în 2026, toţi consumatorii de energie electrică să aibă montate astfel de contoare, care le vor înlocui pe cele clasice.

Prevederea apare într-un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), referitor la implementarea la nivel național a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice.

Contoarele inteligente vor fi montate de cei patru distribuitori de energie electrică (Enel, CEZ, E.On şi Electrica) clienţilor din zonele lor de distribuţie.

Instalarea contorului nu presupune niciun cost imediat pentru consumatorul final, dar investiţia va fi recuperată de distribuitor prin factura la electricitate, mai precis din componenta de tarif de distribuţie din factură.

Proiectul integral AICI

Nota de fundamentare AICI

"Dacă s-ar demara implementarea SMI (sistemul de monitorizare inteligentă a energiei electrice - n.r. )începând cu anul curent, astfel încât în anul 2020, 80% din consumatori să fie integrați, s-ar depăși valorile prognozate ale programelor de investiții ale operatorilor de distribuție acceptate pentru anii 2017 și 2018, ar fi necesară aprobarea unor programe de investiții pentru anii 2019 și 2020, cu valori semnificativ mai mari decat în anii precedenți ceea ce ar conduce la creșterea tarifelor de distribuție.

Pe de altă parte, ar apărea dificultăți de gestionare logistică a procesului, având în vedere numărul mare de contoare ce trebuie înlocuite, inclusiv afectarea investițiilor în rețelele de distribuție.

În concluzie, în acest moment, implementarea SMI, așa cum este prevăzut în Legea nr. 123/2012 cu modificările și completările ulterioare, nu este nici fezabilă punct de vedere tehnic, nici sustenabilă din punct de vedere financiar", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În acest context au fost stabilite etapele planului național de implementare a SMI:

(1) Etapa I a planului național de implementare a SMI cuprinde perioada 2017 – 2020.

(2) Etapa a II-a a planului național de implementare a SMI cuprinde perioada 2021 – 2026. 5

Condiții pentru elaborarea planurilor de implementare a SMI aferente Etapei I de implementare:

Până în anul 2020, în fiecare zonă de concesiune a serviciului de distribuție a energiei electrice se instalează SMI pentru cel puțin 30% din numărul total de consumatori.

Valoarea investițiilor pentru implementarea SMI pentru primul an de implementare nu depășește 10% din valoarea programului anual de investiții aprobate de ANRE la începutul perioadei a 3-a de reglementare.

Valorile investițiilor pentru implementarea SMI pentru fiecare din următorii ani din etapa I de implementare nu depășesc 20% din valoarea programelor anuale de investiții aprobate de ANRE la începutul perioadei de reglementare.

Condiții pentru elaborarea planurilor de implementare a SMI aferente Etapei aII-a

OD proiecteaza ritmul de implementare, astfel încât, la sfârșitul ultimului an de implementare (2026), procentul consumatorilor integrați în SMI să fie 100% din numărul total de consumatori.

Valoarea anuală a investițiilor pentru implementarea SMI pentru etapa a II-a de implementare nu depășește 25% din valoarea programelor anuale de investiții aprobate de ANRE la începutul perioadei de reglementare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri