Reguli UE. Persoanele fizice producătoare de energie trebuie să cumpere certificate verzi

Data actualizării: Data publicării:
mini centrala eoliana

Preluarea în reţea a energiei generate de producătorii persoane fizice şi scutirea acestora de plata tuturor obligaţiilor fiscale ar putea fi considerate ajutor de stat, iar notificarea acestei scheme la Bruxelles şi aşteptarea răspunsului ar însemna o întârziere de un an.

Opinia aparține lui Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al ANRE, și a fost exprimată în cadrul conferinţei "Energia în priză", organizată de ziarul Bursa.
Parlamentul a aprobat, în iulie 2018, o modificare a legislaţiei privind susţinerea energiei regenerabile, potrivit căreia companiile de energie vor fi obligate să preia electricitatea produsă de persoanele fizice. Astfel, micii producători de energie regenerabilă vor avea posibilitatea să furnizeze electricitate în reţea şi să compenseze factura emisă de furnizorul lor, fiind în acelaşi timp scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale şi de la achiziţia de certificate verzi. 
Legea spune insă cu furnizorii de electricitate sunt obligați să cumpere certificate verzi proporțional cu o cotă stabilită de autorități și cu energia livrată.

Bege a arătat că a primit recent o scrisoare de la Consiliul Concurenţei, care anunţa că acest mecanism ar putea fi considerat ajutor de stat. 
"Avem pe agendă un subiect fierbinte pentru micii producători, aşa-numiţii prosumatori. Este o schemă... dar evit să folosesc cuvântul "schemă", întrucât acum două săptămâni ne-am ales cu o scrisoare de la Consiliul Concurenţei, care ne-a anunţat că acest mecanism este susceptibil a fi ajutor de stat, iar aceste afirmaţii ne aruncă înapoi. Pentru că, dacă aceste mecanism este ajutor de stat şi trebuie autorizat la Comisia Europeană, în cel mai optimist scenariu într-un an va intra în vigoare. Încă sperăm să nu fie ajutor de stat", a spus Bege. 

El a arătat că ANRE se află în discuţii cu Consiliul Concurenţei şi cu DG Competition pe această temă, dar continuă să lucreze la reglementări, astfel încât, dacă se va dovedi că nu este un ajutor de stat, acest mecanism să fie pus în aplicare la finele lunii octombrie. 

"Sperăm ca punctul de vedere al DG Competition să fie că nu este cazul să notificăm acest mecanism. Dar în continuare lucrăm la acele reglementări legate de perioadele de facturare, modificăm contractele-cadru pentru furnizarea energiei electrice, pentru că noi ne-am gândit că cel mai uşor ar fi ca această obligaţie ca furnizorii de preia energia să se materializeze printr-un act adiţional la contractele de furnizare. Aceste reglementări sunt în lucru şi, dacă avem confirmarea că nu este ajutor de stat, la finele lunii octombrie putem pune în aplicare această schemă", a mai spus vicepreşedintele ANRE. 

Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie precizează: "Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa şi livrată în reţeaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE". 

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior. 

"Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor", mai spune legea votată în iulie. 

De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri