ANRE amână scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie

Data actualizării: Data publicării:
Russian Gas Supplies Through Ukraine Turned Off

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a amânat decizia de a majora prețul gazelor pentru consumatorii casnici până la aprobarea în Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmând ca modificarea prețului final să intre în vigoare de la 1 noiembrie, spune Niculae Havrileț, președintele ANRE, potrivit Agerpres.

"Am amânat decizia privind prețul gazelor până după aprobarea în Parlament a OUG 64, întrucât vor fi operate modificări care vor avea impact major și asupra prețului final. Este vorba de faptul că va fi dereglementat serviciul de înmagazinare și, totodată, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzacționare pe bursă pentru producători", a explicat Havrileț.

Ordonanța de Urgență nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanțiale legislației din sectorul gazelor. Astfel, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producție și, totodată, OPCOM va deveni singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislație.

Havrileț a mai arătat că a primit asigurări că ordonanța va fi adoptată în Parlament în această lună, astfel încât ANRE să poată decide un nou preț final al gazelor care să intre în vigoare de la 1 noiembrie și care să ia în calcul și modificările aduse de ordonanță.

În urmă cu o săptămână, vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, declara că prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să crească cu 6% în medie în trimestrul al patrulea. Havrileț nu a putut preciza pe moment dacă modificările care vor surveni odată cu aprobarea ordonanței 64 vor influența prețul în sus sau în jos, arătând că se vor face noi calcule din care să reiasă prețul final.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri