ANRE intervine în disputa privind taxa la poluare pe centrala de apartament

Data actualizării: Data publicării:
centrala-termica_b23d958ab8

Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei (ANRE) a venit miercuri cu precizări după ce un director al instituției a spus că la nivelul Autorității se studiază posibilitatea taxării centralelor termice pentru poluarea produsă.


Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei nu a făcut și nu are în vedere o astfel de propunere, care excede competențelor sale de reglementare, au spus miercuri reprezentanții autorității într-un comunicat de presă.

„Deciziile cu privire la cadrul de reglementare stabilit prin Programul multianual de emitere a reglementărilor sunt de competența Comitetului de reglementare, cu respectarea prevederilor privind transparența decizională.   În conformitate cu legea de organizare și funcționare, respectiv Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANRE nu are drept de inițiativă în privința emiterii/modificării legislaţiei primare în domeniu și nici cu privire la stabilirea politicilor de taxe și impozite”, spune ANRE.

Precizările vin după ce unul dintre directorii ANRE a spus că se analizează posibilitatea ca taxarea de mediu să fie aplicate și centralelor termice.

"Ne vom trezi, și ar fi bine să facem măsurătorile astea, că, cu toate că am desființat și am redus capacitățile în instalații de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este creșterea emisiilor de CO2 în aglomerări urbane, mai ales că aceste centrale de apartament nu au niște condiții de mediu impuse clar de legislația actuală. Ne gândim să vedem dacă nu există totuși soluții prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă și acestor centrale individuale", a spus Viorel Alicuș, șeful Direcției generale eficiență energetică, surse regenerabile, cogenerare și energie termică din ANRE, invitat la dezbaterile Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților pe marginea cererii președintelui Iohannis de reexaminare a proiectului modificării Legii termiei.

În Parlament există un proiect de lege care interzice debranșările de la rețelele de termoficare în zone stabilite de primăriile localităților. Președintele Iohannis a returnat proiectul către Parlament, în vederea reexaminării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri