Bucureștenii nu se vor mai încălzi cu gaze rusești

Data publicării:
elcen electrocentrale bucuresti

Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, nu mai importă gaze de la gigantul rus de stat Gazprom, denunțând contractul semnat în 2010 cu firma intermediară WIEE AG, controlată indirect chiar de către Gazprom, din cauza imposibilității de a-și onora obligațiile contractuale și a presiunii exercitate de WIEE din această perspectivă, relevă un document al ELCEN.

elcen electrocentrale bucuresti

Ca motive de reziliere este indicată imposibilitatea ELCEN, aflată în insolvență, "de a-și îndeplini condițiile contractuale de achiziție gaze naturale, date fiind condițiile actuale de achiziție gaze naturale de la alți furnizori", precum și "presiunea exercitată de furnizor pe societate din perspectiva imposibilității societății de a-și onora obligațiile contractuale".

"Astfel, analiza de oportunitate asupra achiziției de gaze naturale de către societate în perioada imediat următoare conduce la concluzia că societății nu ii este benefică menținerea acestor obligații contractuale. Administratorul judiciar a notificat la data de 5.01.2017 co-contractantul WIEE AG cu privire la denunțarea contractului, decizie luată împreună cu managementul societății și cu administratorul special", se afirmă în documentul ELCEN.

Cele mai multe din contractele pe termen lung prin care România importă indirect gaze de la Gazprom sunt de tip take or pay. Asta înseamnă că se convine în avans asupra cantității și a prețului de vânzare, iar în cazul în care cumpărătorul nu achiziționează întreaga cantitate prevăzută în contract, de exemplu pentru că are oportunitatea de a beneficia de prețuri mai mici de la alți furnizori, este obligat să plătească penalități.

Contractul cu WIEE, prin care ELCEN importa gaze de la Gazprom, a fost semnat în decembrie 2010.

Aceste importuri au fost în mai multe rânduri un subiect de controversă. În martie 2014, ministrul delegat pentru Energie de atunci, Răzvan Nicolescu, a demis conducerea producătorului de energie termică, printre motive numărându-se prețul mare plătit de ELCEN pe gazele rusești. În noiembrie 2015, ELCEN estima că nu va achiziționa în iarna care urma gaze de la Gazprom, prin WIEE AG, și preciza că în iarna anterioară își cumpărase de la ruși doar 3% din necesarul de gaze. Declarațiile au fost făcute în replică la unele relatări din presă, care susțineau că ELCEN s-ar fi aprovizionat în proporție de 90% cu gaze din import.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri