Buget peticit. Ministerul Energiei cere bani la ROMGAZ

Data actualizării: Data publicării:
romgaz-1

Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat miercuri distribuirea unor dividende suplimentare de 501,05 milioane lei, respectiv a unui dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti. În primăvară compania de gaze a mai distribuit un dividend de 4 lei pe acțiune din profiturile sale. 

"În data de 07.11.2018, Consiliul de Administraţie al Societăţii, întrunit în şedinţă, a avizat solicitarea acţionarului majoritar al Romgaz, Statul Român prin Ministerul Energiei, privind distribuirea în 2018 a unui dividend suplimentar de 1,30RON/acţiune, în sumă totală de 501.049.120 RON", se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Romgaz a început pe 27 iulie plata dividendelor aferente exerciţiului financiar 2017 şi a dividendelor rezultate din repartizarea unei părţi a rezultatului reportat, prin intermediul Depozitarului Central şi al agentului de plată BRD - Groupe Societe Generale. Valoarea dividendului brut este 4,99 lei/acţiune, impozitul pe dividende aferent fiind reţinut la sursă în cota prevăzută de lege. Conform prevederilor Codului Fiscal, cota standard de impozitare a dividendelor este 5%. 

Pentru a își asigura veniturile necesare încadrării în ținta de deficit de 3% din PIB, Guvernul a cerut ca firmele la care este acționar  să distribuie 90% din profituri cu titlul de dividende. Un memorandum din februarie 2018 arăta că în cazul în care societățile de stat nu distribuie minim 90% din profituri, impactul negativ asupra veniturilor bugetului de stat ar fi de 1,3 miliarde lei, "cu posibile efecte asupra încadrării în ținta de deficit bugetar de maxim 3% pentru anul 2018".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri