Țițeiul mai scump crește profiturile Petrom

Data actualizării: Data publicării:
Depozit-carburanti-Bacau-Petrom2

OMV Petrom a consemnat în primul semestru al anului în curs un profit net de 1,21 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât cel obținut în perioada similară din 2016, când rezultatul a fost de 405 milioane de lei. Profitul net pe primul semestru rămâne însă la jumătate față de cel din primul semestru al anului 2013 când s-a situat la 2,4 miliarde lei. Atunci însă prețul țițeiului era 110 dolari barilul, dublu față de cel din prezent.

 

Față de primul semestru al anului trecut, valoarea vânzărilor consolidate a urcat cu 25%, la 9,261 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate joi de către companie. Mâna de ajutor a venit din partea prețurilor semnificativ mai ridicate la țiței și a volumelor mai mari de produse petroliere, gaze naturale și electricitate. Un efect negativ l-au avut prețurile medii de vânzare mai scăzute la gaze naturale.

Rezultatul din exploatare al Grupului, în valoare de 1,577 miliarde de lei s-a îmbunătățit semnificativ față de cel raportat în semestrul I 2016 (566 milioane de lei) pe fondul evoluției favorabile a prețului la țiței, dar și datorită cheltuielilor de explorare mai mici și eliminării impozitului pe construcții speciale începând cu anul 2017.

Cum se explică rezultatele

"În primele șase luni din 2017, am transformat condițiile de piață favorabile într-o performanță operațională și financiară solidă. Am beneficiat de prețuri ale țițeiului în creștere, marje de rafinare solide și de o cerere mai mare pentru toate produsele noastre. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor. În consecință, rezultatul nostru din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, la 1-6/17 a ajuns la 1,66 miliarde de lei, ambele segmente, Upstream și Downstream, înregistrând creșteri semnificative. În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producție a contrabalansat în totalitate declinul producției. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 70% față de 1-6/16, pe seama unor contribuții în creștere atât din segmentul Oil, cât și Gas. Fluxul de trezorerie din activități de exploatare de 3 miliarde de lei, în creștere cu 68% față de 1-6/16, coroborat cu reducerea investițiilor și plata de dividende în sumă de 0,8 miliarde de lei, a condus la obținerea unui flux de trezorerie extins după plata de dividende de 1 miliard de lei", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit acesteia, au fost revizuite estimările de investiții pentru 2017, în sensul scăderii acestora la 0,7 miliarde de euro, de la 0,8 miliarde de euro, ca urmare a optimizării portofoliului de sonde, economiilor de costuri și revizuirii proiectelor.

"Cu toate acestea, suntem pregătiți pentru o intensificare a activității de investiții în a doua jumătate a anului 2017, mai ales având în vedere poziția noastră financiară solidă. Am menținut estimarea de declin al producției medii zilnice în jur de 3% față de 2016, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului. În luna iulie, am semnat contractul de vânzare a parcului eolian Dorobanțu, ca parte a strategiei noastre de a ne concentra pe activitățile de bază. În plus, în data de 5 iulie, centrala electrică Brazi și-a reluat operațiunile la jumătate din capacitate. La 1 august a avut loc transferul a 19 zăcăminte marginale. În acord cu strategia noastră de valoare mai presus de volum, am inițiat o nouă rundă de vânzări de zăcăminte", a adăugat ea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri