Ce șanse le mai rămân consumatorilor ca să aibă facturi mai mici la energie

Data publicării:
energie

800.000 de români şi-au schimbat furnizorul de energie electrică până acum, în special pentru a obţine facturi mai mici. Reprezentanţii companiilor din domeniu atrag însă atenţia că toţi consumatorii casnici vor plăti mai mult de anul viitor. Motivul: preţurile mari de pe bursa de energie.

Una din 10 locuinţe din România a schimbat furnizorul de electricitate, iar acum tariful este calculat exclusiv în funcţie de preţurile de pe bursă.

În acest moment, pentru regiunea Bucureşti-ilfov sunt nu mai puţin de 45 de oferte mai ieftine decât oferta furnizorului tradiţional din această zonă. Cei care aleg să schimbe furnizorul de energie electrică pot face economii de până la 19,2% faţă de ceea ce plătesc în acest moment.

„Săptămâna trecută am trimis contractul semnat”, spune un consumator care a ales alt furnizor.

„Pentru că venea regularizarea foarte mult. Da, acum plătim mai puţin!”, explică alt consumator de ce a ales un nou furnizor de electricitate.

„Ultima factură a fost mai mică. Cam cu 50 de lei!”, confirmă o a treia persoană.

„Ideea a fost că preţul este mai mic”, spune o femeie.

„În cel mai scurt timp o să fac asta! Repet, preţul dictează piaţa!”, afirmă cu convingere un bucureştean.


Mai mult, începând cu luna octombrie, până la finalul anului, furnizorii tradiţionali trebuie să trimită, pe lângă factură, şi informaţii despre posibilitatea alegerii unui alt furnizor.

„Trebuie să îi informeze pe consumatori că există posibilitatea să îşi micşoreze costurile cu achiziţia de energie electrică”, confirmă Nicolae Havrileț, președintele ANRE.

De la 1 ianuarie 2018 statul nu va mai reglementa deloc preţul. Cei care nu îşi schimbă furnizorul până atunci, rămân automat la furnizorii tradiţionali precum Enel, E.ON, Electrica şi CEZ. Tariful lor va fi calculat 50% în funcţie de preţul energiei de pe bursă, iar 50% în funcţie de o platformă bursieră dedicată consumatorilor casnici, unde producătorii scot la licitaţie energia.

Pentru toţi consumatorii însă, facturile ar putea să crească, spun furnizorii.

„Se va întâmpla un fenomen puţin mai neplăcut. Preţurile în ultima perioadă sunt ceva mai mari, sunt pe o tendinţă crescătoare. Şi eu vreau să vă spun că ofertele care vor veni se vor baza şi pe această ultimă evoluţie a preţurilor”, spune Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Electricitate.

În primele opt luni, preţurile pe Piaţa pentru Ziua Următoare - una dintre platformele bursiere - sunt cu 64% mai mari decât anul trecut. În plus, energia vândută pe termen lung, pentru august 2018 de exemplu, este cu 23% mai scumpă decât cea din acest an. Cumulate, efectele de pe platformele bursiere ar putea duce la o majorare pentru consumatorii casnici cu peste zece procente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri