Clădirile „verzi” măresc confortul și reduc costurile de întreținere

Data publicării:
cladiri

Într-un oraş sufocat de betoane, noile clădiri ridicate au mai multe spaţii verzi sau folosesc materiale eficiente energetic. Dezvoltatorii imobiliari au construit pe fiecare petic de pământ rămas disponibil în cele mai aglomerate zone din Capitală, aşa că eficienţa a fost cuvântul de ordine. Iarba de pe acoperişul unei clădiri poate absorbi praful şi coborî temperatura pe timpul verii, iar materialele tratate pot asigura confortul termic în timpul sezonului rece.

Clădirile sunt responsabile de aproape 40% din totalul emisiilor de carbon la nivel global. Bucureştiul nu face excepţie, mai ales că în oraș au fost inaugurate zeci de imobile de birouri, apartamente sau centre comerciale în ultimii ani. Aşa că în timp, spaţiul verde a dispărut aproape de tot, aşa că o parte dintre dezvoltatori ridică imobile cu impact mai mic asupra mediului. Spre exemplu, un magazin are un acoperiş verde.

Cristina Hanganu, reprezentantul unui lanţ de supermarketuri: Contribuie la reducerea efectului de seră, pe de altă parte reduce temperatura ambientală, dacă am fi avut un acoperiș clasic, acesta ar fi reflectat în blocurile din jur căldura. În momentul în care plouă foarte mult, acoperișul filtrează apa treptat și deversările în canalizare sunt mult mai mici.

Potrivit unui studiu, consumul de energie şi apă poate fi redus şi la jumătate în cazul unor clădiri verzi în totalitate. În alte cazuri, constructorii unor centre comerciale au prevăzut spaţii verzi întinse pentru a suplini aproprierea de aglomeraţiile urbane şi spaţii de joacă pentru copii.

Andrei Pogonaru, dezvoltatorul unui centru comercial: Avem 15 mii de metri de parc, pe care i-am făcut noi, având în vedere că este izolat termic de pământ şi că suntem la un nivel uşor sub nivelul solului. Ne ajută foarte mult să păstrăm costurile cu electricitatea, cu încălzirea mult, mult mai joase pe metru pătrat.

O clădire construită cu materiale ecologice poate costa cu doar 4% mai mult faţă de una obişnuită, potrivit unui studiu. Cele mai multe clădiri verzi din Bucureşti sunt construite în zona de nord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri