Companiile de energie au cerut să deconteze 1,35 miliarde de lei de la Guvern pentru plafonarea facturilor

Data publicării:
energie-retea-1536x701
Foto: Getty Images

Valoarea totală solicitată prin mecanismul de plafonare a prețurilor de către furnizorii de energie pentru decontare de la Ministerul Energiei este de aproape 1,35 miliarde de lei, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), publicate joi.

Astfel, situaţia cererilor de decontare arată că, în perioada noiembrie 2021 - martie 2022, s-au înregistrat 82 de societăţi care au depus un număr total de 329 de solicitări, dintre care 200 au fost aprobate.

În acelaşi timp, numărul total cereri neeligibile este de 54, iar suma totală spre decontare transmisă către Ministerul Energiei se ridică la aproape 1,4 miliarde de lei, conform Agerpres.

De asemenea, cuantumul înregistrat în cazul cererilor neeligibile este de 9,726 milioane lei, iar valoarea totală solicitată a ajuns la 1,349 miliarde de lei.

ANRE precizează că diferenţa de 75 de cereri depuse pentru decontare se află în diferite stadii de analiză şi că pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative, solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate.

Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 prevede acordarea, pentru consumatorii casnici, a unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021. În acelaşi timp, preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri